Gde je nestala Tutankamonova sestra?
Foto: Mallawi City Museum

Egipat traži nazad vrednu statuu

Gde je nestala Tutankamonova sestra?

Pop kultura -
Figura od krečnjaka "Ćerka faraona Ahenatena" iz 14. veka pre nove ere nije pronađena posle haranja muzeja u Malaviju u avgustu

LONDON - Egipat je izdao međunarodno upozorenje za povratak izvanredne statuete Tutankamonove sestre koja je, zajedno sa stotinama drugih predmeta, ukradena iz muzeja tokom sukoba policije i islamista ovog leta.

Figura od krečnjaka "Ćerka faraona Ahenatena" iz 14. veka pre nove ere nije pronađena posle haranja muzeja u Malaviju u avgustu. Egipatski zvaničnici strahuju da su neredi iskorišćeni kao paravan za krađu. Izložba u muzeju bila je jedna od najreprezentativnijih i priređena je pre otvaranja nove zgrade koja se gradi.Tokom nereda, pljačkaši su iz muzeja izneli oko 1.000 artefakata.

Više od 600 je vraćeno ili ih je policija zaplenila, ali na stotine drugih, finih predmeta uključujući zlatne grčke novčiće, statue ibisa i figura princeze još uvek nisu pronađeni.Neki arheolozi veruju da je pljačka i organizovana kako bi se statua Tutankamonove sestre ukrala budući da relikvije iz vremena Ahenatena postižu visoke cene na crnom tržištu.

"Mislim da su pljačkaši znali šta treba da uzmu", kaže Monika Hana, egipatski arheolog koja vodi kampanju zaštite pljačkanja istorijskih mesta. U javnosti nikada nije objavljen detaljan spisak ukradenih predmeta. Zanimljivo je da su predmeti sa izložbe posvećene Ahenatenu ukradeni dok zlatni predmeti iz susedne sobe nisu ni dirnuti.

Vođstvo muzeja u Malaviju je posle nemira u Kairu zatvorilo muzej i poverilo ga na čuvanje turističkoj policiji, ali su policajci posle napada islamista pobegli, a muzej je poharan. Od 1089 predmeta samo 46 je preostalo, mahom jer su bili preteški da bi ih pljačkaši odneli, a neki su i uništeni.

Provincijski šef turističke policije, pukovnik Abdulsamie Farhali rekao je da je on sa porodicom spasio šta se spasti moglo i preneo stvari u skladište, kao i da su pljačku organizovale lokalne kriminalne bande.

"Pregovorima" sa lokalnim porodicama, 675 predmeta je vraćeno, a neki su zaplenjeni u racijama, objasnio je on. Povodom pljačke u Malaviju oglasio se i UNESKO koji je ocenio da je "šteta pričinjena pljačkom katastrofalna" i naglasio da blisko sarađuje sa vlastima, ali i Interpolom na potrazi ukradenih predmeta.

Mnogi veruju da trgovinu antikvitetima u Egiptu kontrolišu lokalne porodice koje imaju dobre kontakte u policiji, ali i sa posrednicima u inostranstvu. Hana veruje da je i pored upozorenja vlasti, statueta princeze već izašla iz zemlje.

"Nadam se da nije. To je remek delo i najbolji komad muzeja koji je izazivao veliko interesovanje publike", rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track