SREĆAN ROĐENDAN: 15 stvari o Mikiju Mausu koje niste znali!
Foto: Rojters

Napunio 85. godina

SREĆAN ROĐENDAN: 15 stvari o Mikiju Mausu koje niste znali!

Pop kultura -
Volt Dizni je zapravo hteo da se animirani miš zove Mortimer Maus, ali mu je supruga rekla da zvuči pompezno

Mnogi će se složiti da nijedan crtani lik nije toliko uticao na pop kulturu kao Miki Maus. Povodom njegovog 85. rođendana donosimo vam nekoliko činjenica koje možda niste znali, a koje će vam pokazati da on zaista i jeste najuticajniji animirani lik u istoriji.

1. Iako se na trenutak prvi put pojavio u crtanom filmu "Plane Crazy", Miki Maus se službeno prvi put na malim ekranima pojavio u crtanom filmu "Parobrod Vili", jednom od prvih zvučnih animiranih filmova, 18. novembra 1928. U to vreme filmski studiji su i dalje proizvodili neme filmove, ali Dizni je prihvatio zvuk i od tog trenutka podigao standarde snimanja.

2. Volt Dizni je zapravo hteo da se animirani miš zove Mortimer Maus. Međutim, njegova žena Lilijan ga je upozorila da ime Mortimer zvuči suviše pompezno i predložila da se odabere neko ime koje će personifikovati zabavu i skromnost.

3. U kratkom crtanom filmu "The Opry House", emitovanom 28. marta 1929, Miki je počeo da nosi bele rukavice koje su mu ostale gotovo zaštitni znak sve do danas.

4. Miki je postao prvi crtani lik koji je dobio svoju zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih, i to 18. novembra 1978. na svoj pedeseti rođendan.

5. Dizni je prvi put počeo da izdaje dozvole za izradu raznih proizvoda sa Mikijevim likom 1929. godine kad su prvi put štampali školske pločice za pisanje. Danas taj posao vredi milijarde dolara.

6. Jedan od najpopularnijih proizvoda s likom Mikija Mausa je ručni sat. Prvi je proizvela kompanija "Ingersoll-Waterbury" 1933. i koštao je 2,95 dolara. Kompanija je prodala dvadesetpetomilioniti sat sa Mikijem još 1957. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=BBgghnQF6E4

7. Iako je Miki nastao iz "nužde" nakon što je Volt otkrio da je izgubio prava na svoj prethodni lik - zeca Osvalda, stvaranje Mikija Mausa donela je Dizniju Oskara 1932.

8. Miki ima sopstvenu odrednicu u enciklopediji "Britanika" od 1934.

9. Prvi put Miki se u boji pojavio u crtanom filmu "The Band Concert" 23. februara 1935.

10. Poslednji crno-beli Miki emitovan je u epizodi "Mickey's Kangaroo", dva meseca nakon pojave Mikija u boji.

11. Filmski debi Miki Maus doživeo je u "Fantaziji" 1940. godine što mu je ostala najzapaženija filmska uloga do danas. Tad je prvi put u animiranom filmu korišćen stereo zvuk kroz specijalni audio sistem "Fantasound" (koji je razvila Diznijeva kompanija), a sve je koštalo 2,28 miliona dolara.

12. Svoj televizijski debi Miki Maus je imao 1955. godine u emisiji "The Mickey Mouse Club".

13. Prema Voltu Dizniju, Miki i Mini se na ekranu nikad nisu venčali. Međutim, u intervjuu za Film Pictorial 1933. Volt je rekao: "U privatnom životu Miki je u braku s Mini, ali ono što se zapravo računa je to da je Mini glavna ženska uloga".

14. Kad su dovršavali dizajn i gradnju Diznijevog tematskog parka, vodeći kreativci kompanije postavili su po parku "skrivene" siluete Mikija Mausa, ali na vidljiva mesta. Oni su kasnije postali poznati kao "skriveni Mikiji".

15. Jedan od najpoznatijih citata Volta Diznija o svojim velikim dostignućima: "Samo se nadam da nikad nećemo zaboraviti jednu stvar - ovo je sve započeo jedan miš!"

http://www.youtube.com/watch?v=3eNOsc-1USI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track