NEBOJŠA GLOGOVAC: Draža je branio svoju zemlju, ostalo je komunistička propaganda!
Foto: Contrast Studios

Zvezda serije Ravna gora

NEBOJŠA GLOGOVAC: Draža je branio svoju zemlju, ostalo je komunistička propaganda!

Pop kultura -
Srpski narod ne neguje dovoljno istinu o svojoj istoriji. Istoriju pišu pobednici, a kao što znamo, narod prihvata ono što pišu pobednici, rekao je glumac koji igra generala

Nebojša Glogovac, koji u seriji "Ravna gora" tumači lik Draže Mihailovića rekao je da se ekipa koja je radila na ovom projektu trudila da pokaže pravu istinu o Draži i četničkom pokretu, kao i da odgovori na pitanje zašto su se tokom Drugog svetskog rata Srbi okrenuli jedni protiv drugih umesto da se zajedno bore protiv neprijatelja."Iskreno se nadam da ćemo kroz seriju dotaći nešto što je on zaista i bio, da će celo njegovo predstavljanje odgovarati istini o liku i delu Dragoljuba Mihailovića. Zaista smo se trudili da, koliko je bilo u našoj mogućnosti, istražimo što više detalja o njegovom životu kako bismo došli do istinite slike o njemu. To je moja nada i želja, ali ostaje da se kroz seriju vidi koliko smo u tome i uspeli. S obzirom na komunističku propagandu u poslednjih šest decenija, o liku i delu Draže Mihailovića stvorena je jedna nestvarna i nerealna slika. On je u stvari čovek koji je branio svoju zemlju, kao profesionalni vojnik u kraljevskoj vojsci. S velikom dozom ozbiljnosti prišao je svom pozivu, jer u Srbiji biti vojnik značilo je biti častan čovek koji brani svoju zemlju. To su neki principi koji su kasnije negde nestali", priča Glogovac, i napominje da serija predstavlja pokušaj da se prikaže i ta druga strana priče.

http://www.youtube.com/watch?v=H8Xr6TkAxdU

"Mislim da je suvišno komentarisati proteste koji su se desili pre samog snimanja. S druge strane, Savez komunističke omladine Jugoslavije nema nijednog člana mlađeg od 70 godina. Mladost-ludost, šta drugo reći nego da je omladina podivljala. Razumem da oni pokušavaju da brane svoje dobre penzije i imovinu dobijenu u nacionalizaciji, ali smatram da ipak treba pružiti šansu i drugoj strani da kaže istinu, kako je bilo i šta je bilo. Rano je još uvek komentarisati sam proizvod, seriju koju smo napravili, jer smo tek postavili figure za partiju koju treba da odigramo. U prvim epizodama postavljene su pozicije iz kojih kasnije izrastaju naši junaci. Priču Draže Mihailovića gledaoci će moći da vide od četvrte epizode, koja je pred nama", navodi Glogovac, i objašnjava kako se pripremao za ulogu Draže.

"U Dražin lik sam ušao na osnovu razgovora ljudi koji su ga lično poznavali, a delimično na osnovu literature, koje jako malo ima. Gledao sam i snimke sa suđenja Mihailoviću, ali mi je dosta pomogao i Radoš Bajić. Trudio sam se da kompletan lik izgradim na osnovu svih tih dostupnih izvora", zaključio je Nebojša Glogovac.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track