VRHUNSKI: Petar Božović oduševio novosadsku publiku

Glumac čitao delo „Luča mikrokozma“

VRHUNSKI: Petar Božović oduševio novosadsku publiku

Pop kultura -
Doajen srpskog glumišta približio Njegoša gledaocima, koji su tražili čak i karte za stajanje samo da bi ušli u salu Kulturnog centra

Čuveni umetnik govorio reči čuvenog pesnika.Velika sala Kulturnog centra Novog Sada nikad nije bila punija kao u ponedeljak uveče, kad su se tražile ulaznice za stajanje. Razlog za to jeste gostovanje Hadži Petra Božovića, koji je čitao Njegoševo delo „Luča mikrokozma“.Njegoš za džepNakon izuzetno uspešnog nastupa pre tačno mesec dana u Kolarčevoj zadužbini, Prvo beogradsko pevačko društvo i proslavljeni glumac predstavili su se i novosadskoj publici. Druženje s gledaocima u Srpskoj Atini upriličeno je povodom obeležavanja dva veka od rođenja Petra II Petrovića.Božović je naglasio da, kad se odlučio za ovako nešto, nije ni znao kako da nazove ovaj žanr jer nikad nešto slično ovome nije radio.- Trudio sam se da „Luču“ nekako približim publici. Da više nemaju strah da je sve to nekako previše filozofsko, a ono je u stvari vrlo jednostavno - objasnio je Božović, dodajući da preovlađuje mišljenje da je „Luča“ teška za scenu, da je to filozofija, i zato je on čita na sceni, pokazujući da nije tačno da je Njegoševo delo teško, nego da je to knjiga koju bi ljudi mogli da nose u džepu.On je davno snimio film „Gorski vijenac“, ali kaže da ne žele da ga prikazuju na televiziji jer se Njegoš prilično izbegava.Stubovi kulture- Mene je i ovde privlačila ta Njegoševa nedodirljivost. Pa onda tih 200 godina. Vidite, i u Crnoj Gori i u Srbiji postoji jedan tihi bojkot Njegoša. Ili, recimo, nedostojne proslave, s nekim priredbicama i osvrtima. Sve je to odvratno, ali takva ti je sudbina velikog pesnika. A šta će on kad mu je narod ovakav kakav je - mali! Šta bi dali u Crnoj Gori da nemaju Njegoša! A on i Vuk su stub kulture - istakao je Božović i najavio da će s predstavom obići brojna mesta po Srbiji, Crnoj Gori i u Republici Srpskoj.

Sjajna pratnja... Božović i Prvo beogradsko pevačko društvo
Sjajna pratnja... Božović i Prvo beogradsko pevačko društvo

Andrej FajgeljPETRE, HVALA TIBožović se publici predstavio s Prvim beogradskim pevačkim društvom. Na kraju programa dirigentu Svetlani Vilić direktor Kulturnog centra dr Andrej Fajgelj uručio je cveće.- Zahvaljujem gospodinu Hadži Petru Božoviću, Prvom beogradskom pevačkom društvu i gospođi Svetlani Vilić što su nas počastvovali divnom izvedbom Njegoševe „Luče“, prvom u Novom Sadu, kao i publici koja je došla da učestvuje u obeležavanju značajnog jubileja - istakao je dr Fajgelj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track