ZA SADA 26: Čitaoci Kurira otkrili još 9 istorijskih grešaka u Ravnoj gori!
Foto: Youtube

Pogledajte

ZA SADA 26: Čitaoci Kurira otkrili još 9 istorijskih grešaka u Ravnoj gori!

Pop kultura -
Kontroverzna zbog same svoje tematike, u javnosti je izazvala polemike i zbog nekih istorijskih grešaka koje su se scenaristima potkrale

Prva sezona domaće serije "Ravna gora” nedavno je završena. Kontroverzna zbog same svoje tematike, u javnosti je izazvala polemike i zbog nekih istorijskih grešaka koje su se scenaristima potkrale.

Naime, juče je Kurir objavio da se u seriji Radoša Bajića pojavilo 17 istorijskih grešaka zbog kojih se na našem portalu pokrenula lavina komentara. Ono što je zanimljivo u celoj priči je to da su naši čitaoci pronašli još 9 novih istorijskih grešaka.

Ovo su greške koje su pronašli čitaoci Kurira:

1. Nemci sa "pragama" ulaze u Beograd a one su napravljene tek pedeset i neke.

2. Još jedan vrhunski - U čini mi se, drugoj epizodi pojavljuje se čipovano tele u gro planu. Teško da je 1941, u nekom srpskom selu bilo telića sa žutom minđušom.

3. Niko nije primetio da u prvoj epizodi u selu na vrhu planine jedu iz porcelanskih tanjira i to supu, a u to vreme tek su industrijalci to imali i to ne svi, a po selima se jelo iz drvenih zdelica, a voda pila iz zemljanih testija a ne staklenih bokala.

4. A sta reći tek za Rečnik Stranih reči i izraza MIlana Šipke u sceni u Univerzitetskoj biblioteci

5. Pogledajte u desetoj epizodi na 28:34 biser veka. Njih dvojica ulaze u crkvu, liturgija traje i ide deo najpre pomeni Gospode najsvetijeg patrijarha našega Pavla! A u to vreme patrijarh je bio Gavrilo Dožić.

6. Evo još jedne greške. General Dušan Simović je bio vazduhoplovni izvidjač i kao takav na desnoj strani grudi je nosio izviđačku vazduhoplovnu značku. U seriji međutim nosi značku pilota lovca.

7. Kada majoru Stankoviću, dok vojska odmara u selu u aprilu 1941. kaze na ogradi jedan seljanin da je pre neki dan dosla neka vojska Koste Pećanca i svu stoku im uzela. Četnici Koste Pećanca su se oformili tek na Vidovdan 28. juna 1941. godine.

8. Draža Mihajlović (Glogovac), nekoliko dana nakon 6.aprila, drzi neki sastanak u šumi, i kaže kako treba da budu hrabri, kao i u Prvom svetskom ratu! A svako ko je završio osnovnu školu zna, da se Prvi svetski rat naziva Prvim, samo u kontekstu Drugog svetskog rata. Do tada smo imali samo jedan svetski rat, i on se svuda u svetu zvao samo i isključivo Veliki Rat. Tek nakon otpočinjanja globalnog sukoba može se pričati o svetskom ratu. U momentu kada Glogovac, tj. Draža izgovara Prvi svetski rat, ni SSSR ni Amerika, ni mnoge druge zemlje nisu u ratu.

9. U aprilu 1941 god. je donet zakon o zabrani ćirilice koji je važio na teritoriji cele NDH, pa samim tim i u Zemunu.U epizodi u kojoj Tito dolazi u Zemun početkom maja nemački propagadni plakati su na ćirilici, kao i natpisi radnji po kućama.

Podsetimo, ovo je 17 istorijskih grešaka koje je Kurir juče objavio.

1.

Prvi dan nemačkog bombardovanja Beograda, 6. april 1941. je predstavljen kao radni dan, dok je to bila nedelja.Pošto je serija snimana u leto, vide se olistala stabla, dok je u realnosti Aprilski rat vođen u rano proleće.

2.

Ađutant generala Bore Mirkovića bio je kapetan prve klase Slavko Stebernjak, dok je u seriji nazvan prezimenom Kastratović. U stvarnosti ađutant Bore Mirkovića je emigrirao iz zemlje, dok je u seriji ostao i pridružio se žandarmerijskoj grupi policijske uprave pri Komesarskoj upravi Milana Aćimovića.

3.

Pukovnik Dragoljub Mihailović, centralna ličnost serije, prikazan je od početka sa bradom, iako je počeo da je pušta tek nakon sloma ustanka u Srbiji i početka nemačkih potera, u zimu 1941/1942.

4.

Akademik Slobodan Jovanović u prvoj epizodi serije oslovljava Vinstona Čerčila sa „ser", iako je on tu titulu dobio tek 1953. godine. Trenutak u kome govori o Čerčilu je na snimku u 15:50.

http://www.youtube.com/watch?v=IpGVE_aE2cs

5.

General Bora Mirković u seriji je prikazan kako nosi sablju, iako oficiri piloti Kraljevine Jugoslavije nisu nosili sablje već oficirske bodeže.

6.

Takođe, kao brigadni general na rukavima je trebalo da ima jednu generalsku šestokraku rozetnu dok u seriji ima tri koje su oznake za armijskog generala.

7.

U sceni u štabu koji se nalazio u Han Pijesku, vezista zove aerodrom Batajnica, koji je izgrađan posle Drugog svetskog rata. Predratni aerodrom se nalazio u Zemunu. Snimak možete čuti od 22:27

http://www.youtube.com/watch?v=6beSpb6xj4g

8.

Nemački oficir i lekar koji ispituju potpukovnika Ukmara nose kape i epolete Vermahta, ali imaju oko vrata oznake Vafen-SS-a.

9.

U sceni kad Nemci pregledaju zarobljene vojnike, ispred stoji mitraljez MG-42, koji nije bio napravljen do februara 1942. godine. Isti mitraljez nosi vojnik Milisav. Kapetan Uzelac nosi automat MP-40 koji isto nije bio u inventaru jugoslovenske vojske.

10.

Scena u kojoj vojnik razgovara sa majorom Mirkom Stankovićem, navodno je smeštena u 21. april. Vojnik kaže da Draža ne jede meso jer je petak i posti, dok je u stvarnosti 21. april bio ponedeljak.

11.

U petoj epizodi se vidi scena u kojoj pukovnik Mihailović puši cigaru sa muštiklom, u stvarnosti - koristio je isključivo lulu sa duvanom.

12.

U šestoj epizodi se pojavljuje kamion FAP koji je prvi put proizveden 1953. godine.

13.

U osmoj epizodi Josip Broz Tito stiže maja 1941. u Zemun nemačkom ratnom lokomotivom iz 1942. godine. Tita u Zemunu nije dočekao Krcun, već Vladislav Ribnikar.

14.

Nije ga dočekala ni Veselinka Maslinska. Davorjanka Paunović Zdenka je sa njim došla iz Zagreba. Krcun nije imao automobil, jer je vozački ispit položio posle rata.

15.

Tito nije držao sastanke politbiroa van Ribnikareve kuće.

16.

Veselinka Maslinska i Joahim Jaša Rajter su ispratili Tita na oslobođenu teritoriju. Koča Popović je u februaru ili martu 1941 bio isključen iz KPJ zbog lošeg držanja pred klasnima neprijateljem, a ponovo primljen u septembru. Sigurno se nije sastajao sa Titom i vrhom KPJ u Beogradu maja 1941. Ovo isljučenje mu je posle rata obrisano iz biografije.

17.

U devetoj epizodi, dok se pukovnik Mihailović kreće kroz šumu sa grupom boraca, u uglu ekrana se precizira da se radnja dešava u Kaluđerskim barama na planini Maljen. Kaluđerske bare su na planini Tari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track