Meril Strip apsolutna rekorderka po broju nominacija za Oskara: 18. put u trci za zlatnu statuu

Na drugom mestu Džek Nikolson

Meril Strip apsolutna rekorderka po broju nominacija za Oskara: 18. put u trci za zlatnu statuu

Pop kultura -
Meril Strip je do sada osvojila samo tri Oskara od 18 nominacija, a oni su bili za ostvarenja "Kramer protiv Kramera" 1980. godine, "Sofijin izbor" 1983. godine, a 2012. je ponela Oskara i za film "Čelična lejdi"

Oskarovka Meril Strip je po 18. put kandidovana za Oskara za sporednu ulogu u filmu "Avgust: Osaž Kaunti", te je tako postala apsolutni rekorder po nominacijama za ovu laskavu nagradu.

Meril Strip je do sada osvojila samo tri Oskara od 18 nominacija, a oni su bili za ostvarenja "Kramer protiv Kramera" 1980. godine, "Sofijin izbor" 1983. godine, a 2012. je ponela Oskara i za film "Čelična lejdi".

Na drugom mestu glumaca koji su najviše puta bili nominovani za Oskara, nalaze se Džek Nikolson i Keterin Hepburn koji su nominovani po 12 puta za zlatnu statuu. Nikolsen je prvu nominaciju dobio 1969. godine za ulogu u filmu "Easy rider", dok je Ketrin 1923. godine bila nominovana za Oskara za film "Morning Glory", a tada ga je i osvojila.

Beti Dejvis i Lorens Olivijer dele treće mesto sa po 10 nominacija za svoja ostvarenja, a ukupno su osvojili dva, odnosno jednog Oskara za njihova glumačka ostvarenja.

Treće mesto sa devet nominacija dele Spenser Trejsi i Pol Njuman, koji su uspeli i da osvoje dva, odnosno jedan Oskar za svoja dela.

Sa po osam nominacija na četvrtom mestu su Marlon Brando, Al Paćino, Džek Lemon i Piter O Tuli, koji su svojim filmovima zadužili filmsku industriju i gledaoce za sva vremena.

Majkl Kejn, Robert De Niro, Megi Smit, Robert Duval i Elen Burstlin su na petom mestu ove liste, sa po šest nominacija za svoja dela, te su tako Kejn, De Niro i Lang osvojili i po dva Oskara, dok su Duval i Burstin osvojili jedan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track