Boban Marković: Britanci baš otkidaju na pesmu Od Hana do Kana

Intervju, srpski kralj trube ima najbolji album na svetu

Boban Marković: Britanci baš otkidaju na pesmu Od Hana do Kana

Pop kultura -
Tamo odlično prolazi i „Turbo-dizel“, a moje numere se često mogu čuti na radiju BBC, dok je u Francuskoj „Afrika paprika“ potpuni hit

Srpska truba daleko se čuje!U izboru američkog portala Worldmusiccentral.org pre mesec dana izdanje „Džipsi manifesto“ orkestra Bobana i Marka Markovića proglašeno je za najbolji album u 2013. godini. Živa legenda naše muzike Boban Marković govori za Kurir o muzičkim planovima kad je u pitanju Evropa, o Guči, trubi i ženama.Da li ste iznenađeni što je vaš album proglašen za izdanje godine?- Iznenađen sam utoliko što je konkurencija bila jaka, a posebno mi je drago jer je glasala publika iz celog sveta. Na ovom albumu uneli smo mnogo novih elemenata, tu su novi instrumenti - bas, klavijature, gitara i bubanj. Marko je glavni kompozitor i to se oseća u ritmu i senzibilitetu pesama.Koje pesme s novog albuma najbolje prolaze u svetu?- U Britaniji najbolje prolaze „Od Hana do Kana“ i „Turbo-dizel“, koje se često mogu čuti na radiju BBC, dok je u Francuskoj „Afrika paprika“ potpuni hit. Predstoji nam turneja po Nemačkoj, tako da ćemo videti reakcije tamošnje publike.Šta za vas predstavlja truba?- Malo je reći da za mene truba znači život. Počeo sam da sviram kao dete, a prvu trubu dobio sam kada sam imao pet godina. I dalje je imam. Skroz je polupana i stara, ali mi mnogo znači i čuvaću je dok sam živ. Za mene je truba kao deo tela, ponekad opterećujući, ali neodvojivi deo. Od trube živim, ali sa njom se i družim, stičem prijatelje i tražim utehu u njoj. I dalje zaista uživam da sviram i nadam se da će tako i ostati.Kakva je budućnost Guče kao manifestacije?- Toliko sam puta svirao u Guči i osvojio tamo sve što se moglo osvojiti, tako da nisam siguran koliko mogu da budem objektivan. U Guči sam imao mnogo predivnih trenutaka i ona ima važno mesto u mom životu. Manifestacija sada teži masovnosti i komercijalizaciji više nego ranije i nadam se da će uspeti da zadrže renome koji su do sada imali.Da li je vaš sin Marko bolji šef orkestra od vas?- Marko je mlad, ali odlično se pokazao kao šef orkestra. On je sada glavni kompozitor. Mislim da on to veoma dobro radi, sluša različite vrste muzike i otvoren je za sve. Ima odličan osećaj za kvalitet i stvarno je vrhunski muzičar. Dobro je i to što je uvek spreman da nauči nove stvari i zato mislim da njegovo vreme tek dolazi - da se pokaže u punom sjaju. Neka odgovor na vaše pitanje, zarad mira u kući, bude da smo podjednako dobri šefovi orkestra.Upoznali ste mnogo svetskih faca. Ko je na vas ostavio najbolji utisak?- Definitivno Igi Pop, koga sam upoznao radeći na muzici za film „Arizona drim“. On je neverovatna ličnost, sa mnogo zarazne energije. Teško je ostati neraspoložen sa njim u blizini. Ima odličan osećaj za muziku i mislim da je doživljava na posebne načine. Ima imidž lošeg momka, a u stvari je prijatan i ljubazan. Život kakvim je on živeo mnoge bi sahranio vrlo brzo, međutim, njemu izgleda to samo dodaje na snazi i šarmu.

Naslednik... Boban sa sinom Markom
Naslednik... Boban sa sinom Markom

OčaranŠERON STOUN JE NAJLEPŠA ŽENA NA SVETUDa li vas je neka lepotica ili filmska diva posebno oborila s nogu?- Šeron Stoun je za mene najlepša na svetu. Jedna i jedina. Mogao bih da je gledam do kraja života a da mi ne dosadi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track