Izložba inspirisana Beogradom u rezidenciji američkog ambasadora
Foto: Damir Dervisagic

Ping pong

Izložba inspirisana Beogradom u rezidenciji američkog ambasadora

Pop kultura -
Naziv izložbe inspirisan je porodičnom pričom moje rođake Natalije Pavlović, o stolu za pingpong u bašti njihove porodične kuće u Beogradu oko kojeg su se okupljali susedi, kaže autorka izložbe, inače sestra ambasadora Majkla Kirbija
1 / 8 Foto: Damir Dervisagic

Spoj istoka i zapada!

Izložba "Ping pong" koju čine 20 radova 16 umetnika iz Srbije i drugih zemalja sveta koji žive u SAD, otvorena je u rezidenciji američkog ambasadora u Beogradu Majkla Kirbija.

Autorka postavke je njegova rođena sestra Lin Mari, umetnica koja živi u San Francisku.

Inspiracija Beograda

"Naziv izložbe inspirisan je porodičnom pričom moje rođake Natalije Pavlović, o stolu za ping­pong u bašti njihove porodične kuće u Beogradu oko kojeg su se okupljali susedi da igraju stoni tenis. Kuća je srušena posle Drugog svetskog rata i porodici je dodeljen stan, ali je sto je preseljen na krov stambene zgrade i ostao mesto koje okuplja nove susede", ­ kaže Lin.

Postavka ne uključuje samo slike već konceptualne video radove i fotografiji. Autorka je pripremajući katalog o prikazu dela umesto prevodioca za srpski jezik, koristila je pomoć Gugl tanslejt i mapu sa fotografijama koje nudi taj pretraživač.

"Radovi su inspirisani Beogradom, kao mestom sećanja koje je pretrpelo mnoge promene tokom istorije, ali i drugim gradovima i njihovim transformacijama usled različitih uticaja", otkriva autorka kojoj se posebno dopada rad Branislava Nikolića "Ogledalo grada" nastao od drveta pronaženog na ulicama glavnog grada Srbije.

"Delo je nastalo od odbačenih drvenih delova s beogradskih ulica, što ukazuje na prolaznost i selidbu", objašnjava Lin.

Izloženi radovi gostovaće u rezidenciji američkog ambasadora u Beogradu naredne dve godine, a prvi su pored predstavnika medija mogli da ih vide ministar kulture Ivana Tasovac, Nebojša Bradić, Aja Jung i Andrej Fajgelj.

Sitna ograničenja

Ambasador Kirbi rekao je da izložba predstavlja deo višedecenijskog programa "Umetnost u ambasadama"m koju podržava Stejt department.

"Program 'Umetnost u ambasadama' započet je u SAD, a imajući u vidu da u Americi živi mnogo ljudi iz Srbije, želeli smo da ih animiramo i da ih na neki način podstaknemo da se vrate svojim korenima i da istovremeno prikažu i vezu sa Amerikom", rekao je Kirbi.

On je rekao da se još razmatraju načini na koji bi šira publika mogla da vidi radove, a pored video i foto reportaža u medijima, ideja je da se u rezidenciji organizuju posete za učenike koji bi se upoznali s delima moderne američke i srpske umetničke scene.

"Ideja je da širem auditorijumu pokažemo izložbu, ali, naravno, u moju kuću ne dolazi toliko mnogo ljudi, pa su neke od alternativa posredstvom medija i organizovanih tura za školsku decu", rekao je Kirbi.

"Izložba će svakako biti u rezidenciji sve dok ja budem u Beogradu, a to je bar godinu i po dana", rekao je Kirbi i dodao da su na izložbi prisutne različite umetničke forme koje se ne mogu videti svakog dana ni u Americi, ni u Srbiji.

Veliko interesovanje... Gosti u američkoj ambasadi
Veliko interesovanje... Gosti u američkoj ambasadi

Izložena dela inspirisana su i energijom, elektricitetom, otkrićima Nikole Tesle, porodicom, precima i ratnicima, religijom i promenama u prirodnom okruženju.

Na izložbi su predstavljena dela En Šnejk, Aleksandre Grant, Taraneh Hemami, Lin Mari Kirbi, Žolta Kovača, Džin Finli i Branislava Nikolića.

Izložba "Ping pong" organizovana je u programu "Umetnost u ambasadama" koji je pokrenut šezdesetih godina prošlog veka, a u rezidenciji ambasadora u Beogradu do sada su organizovane četiri izložbene postavke u tom ciklusu.

Ministar kulture Ivan Tasovac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track