Novovarošanin osobenog talenta, slikar raja i orlova
Foto: Zoran Šaponjić

Izložba slikara Duška Mandića

Novovarošanin osobenog talenta, slikar raja i orlova

Pop kultura -
Na slikama dominantan motiv - rajski predeli zavičaja i – beloglavi supovi

PRIJEPOLJE - Na otvaranju izložbe novovaroškog slikara Duška Mandića, u Domu kulture u Novoj Varoši, pre desetak dana bilo je - skoro 200 ljudi, a galerija doma bila je - dupke puna!

"Predeli koje slika Duško, predeli su našeg zavičaja, neki stvarni, neki su tek iz njegove mašte, ali, suština je u lepoti, i zbog toga smo u ovolikom broju na izložbi", ponosno kažu Novovarošani.

Posle Nove Varoši, izložba tridesetak ulja na platnu, kojom Mandić obeležava 20 godina umetničkog rada, večeras ide u susedno Prijepolje.

"Dugo sam tragao za prepoznatljivim motivom, za simbolom našeg kraja, za nečim po čemu bi moje slike bile različite od drugih, i na kraju, traženi motiv pronašao sam u orlovima, u beloglavim supovima, kraljevima neba", kaže slikar Duško Mandić.

Ugledni srpski slikar i likovni kritičar Milo Stojković govoreći o Mandićevim slikama posebno apostrofira ‘’autorovu stvaralačku imaginaciju, osobenost, kreativnu energiju, istančanu estetiku’’.

"Mandić pažljivo bira detalje koji njegove slike čine dopadljivim i sadržajnim. Motiv su mu uglavnom pejsaži i beloglavi supovi, sa koloritom raskošnim i vedrim, a nagomilanost detalja i precizni potezi odraz su autorove perfekcije unutrašnjeg bića", rečeno je na otvaranju izložbe u Novoj Varoši.

"Stavljam orlove na slike kao neku vrstu opomene nama na zemlji da bi češće trebalo da se setimo prirode, da počnemo poštovati njene zakone i principe. Slikajući te predele sa beloglavim supovima, možda i nesvesno, stvaram prostore u koje mogu da “pobegnem”, da se sklonim iz stvarnog sveta – objašnjava Mandić svoju opsesiju beloglavim supovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track