Brenike: Bankledi nije kopija Boni i Klajda
Foto: Printskrin Yt

Gošća Festa

Brenike: Bankledi nije kopija Boni i Klajda

Pop kultura -
To je ljubavni film, ali više od svega to je priča o ženi koja beži iz svakodnevnog sivila i započinje novi život, pljačka banke i postaje modna ikona i senzacija, a to je velika stvar, rekla je Brenike

BEOGRAD - Gošća Festa nemačka glumica Nadešda Brenike, glavna junakinja filma "Bankledi", izjavila je danas da to ostvarenje nije kopija legendarnog američkog filma "Boni i Klajd", već istinita priča o prvoj pljačkašici banaka u Nemačkoj.

"To je ljubavni film, ali više od svega to je priča o ženi koja beži iz svakodnevnog sivila i započinje novi život, pljačka banke i postaje modna ikona i senzacija, a to je velika stvar", rekla je Brenike na konferenciji za novinare. Glumica koja je na filmskom festivalu u Čikagu dobila nagradu za najbolju žensku ulogu, rekla je da je lično inicirala snimanje filma nakon što je na internetu pročitala priču o prvoj ženi koja je 60-ih godina pljačkala banke u Zapadnoj Nemačkoj Gizele Veler.

Ona je rekla da je bila fascinirana ženom koja vodi običan život, nije bila lepa, radi u fabrici i tek u 30-im doživljava prvo ljubavno iskustvo, ali sticajem okolnosti postaje uspešna pljačkašica banaka koja vodi dvostruki život. "Ona je bila pametna. Nije kupovala neuobičajene stvari i skupe automobile, kao što to čine obični kriminalci. Nastavila je uobičajen život i tek posle dve godine uspešnih pljački, kupila je staru "bubu", rekla je Brenike. Brenike je dodala da je od prve ideje za snimanje filma bilo potrebno dve godine da okupi tim koji će raditi na tom ostvarenju, a još tri godine bilo je neophodno da pronađe novac i partnere za finansiranje poduhvata.

"Ljudi vole tu priču, jer su dvoje glavnih junaka pred sudom zaista obećali da će se venčati, a to su u zatvoru i učinili. Međutim, posle nekoliko godina su se razišli, a većina ukradenog novca nikad nije nađena", rekla je Brenike. Prema njenim rečima film je u najvećoj meri verodostojan, a trenutak kada "Bankledi" iz policijske stanice krade mitraljez jedina je scena koja se nije dogodila u stvarnosti. Film "Bankledi" bio je prikazan na Festu sinoć i danas u Domu omladine.

http://www.youtube.com/watch?v=22NCjMF5-5U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track