ZLATNI SUNCOKRET: Milošu Latinoviću Vitalova nagrada

Sto dana kiše

ZLATNI SUNCOKRET: Milošu Latinoviću Vitalova nagrada

Pop kultura -
Književna nagrada dobitniku će biti uručena 27. marta u Novom Sadu 27. marta, na svečanosti na kojoj će biti održano i posebno tumačenje Latinovićevog romana

NOVI SAD - Vitalovu nagradu “Zlatni suncokret” za knjigu godine dobio je Miloš Latinović za roman “Sto dana kiše”, u izdanju Vulkan izdavaštva iz Beograda, saopštio je žiri tog književnog priznanja, dodeljenog 18. put.

Žiri u kojem su Vladimir Gvozden (predsednik), Dragan Jovanović Danilov i Nikola Strajnić, jednoglasno je doneo odluku dobitniku te nagrade, posle razmatranja dela u užem izboru, u kojem su još bili roman Petra Miloševića “Tinja Kalaz” (Agora, Zrenjanin) i knjiga priča Darka Tuševljakovića “Ljudske vibracije” (Čarobna knjiga, Beograd).

U obrazloženju žirija je navedeno da je srpski roman, tokom poslednje decenije, “obeležen sve većim uticajem popularne kulture i popularne književnosti, što ga često vodi ka opsesijama svakodnevnom politikom, razvodnjenom ideologijom i ulepšanom istorijom ili udobnom fantazijom”.

Srpska književnost kao da “očajnički traži uverljivu i napetu igru između žanra, slobode i stila”, ocenjuje žiri i dodaje da se Latinovićev roman “Sto dana kiše” nametnuo u prošlogodišnjoj književnoj pridukciji kao uspeo pokušaj traganja za stilom, “kadrim da prikaže složenost sveta nakon pada svih utopija, odnosno vere da će taj svet sutra biti bolji, srećniji, bogatiji, mirniji, poetičniji...”To je priča o povratku u rodni banatski grad, uokvirena istorijskim reminescencijama, ljubavnim i kriminalističkim zapletima, krhotinama opore stvarnosti, primamljivim literarnim referencama i osobenim blagim humorom, navedeno je u obražloženju.

"Opredelili smo se za Latinovićev roman jer u njemu vidimo snažnu pripovedačku kulturu i suverenu optiku koja umiruje nestabilne slike aktuelnog sveta", ističe žiri i naglašava da je nagrađeni roman “još jedna moćna himna posvećena lepoti i neponovljivosti ali i jednostavnosti i prolaznosti običnog života”.

Latinović je rođen 1963. godine u Kikindi, diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde je završio i master studije s temom “Sterijino pozorje i pozorišni život Srbije”.

Književna nagrada “Zlatni suncokret” dobitniku će biti uručena 27. marta u Novom Sadu 27. marta, na svečanosti na kojoj će biti održano i posebno tumačenje Latinovićevog romana.

Vitalova nagrada dodeljuje se za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljene u toku prethodne godine.

Nagrada koju dodeljuje fabrika “vital” u Vrbasu, u partnerskom odnosu sa novosadskom kompanijom “Promist”, sastoji se od diplome i novčanog dela, a prvi put je dodeljena 1996. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track