FILM ATOMSKI ZDESNA: Tragikomedija o velikim prevarama

Hit Srđana Dragojevića u bioskopima

FILM ATOMSKI ZDESNA: Tragikomedija o velikim prevarama

Pop kultura -
Ovo je priča koja će vas nasmejati ako vam je ostalo želje za smehom, ali i rastužiti ako imate volje da razmišljate o svojim životima, kaže reditelj

Novi letnji hit!Beogradska publika film reditelja i scenariste Srđana Dragojevića „Atomski zdesna“ premijerno će moći da pogleda u sredu 9. aprila u Sava centru. Tragikomedija, koja govori o razornim posledicama divljeg kapitalizma na živote običnih ljudi, preksinoć je premijerno prikazana u Crnoj Gori, gde je na plažama kod Ulcinja većim delom i snimana.- Ovo je film koji će vas nasmejati ako vam je posle dve decenije ostalo želje za smehom, ali i rastužiti ako vam je ostalo volje da razmišljate o sopstvenim životima - kaže Dragojević, autor kultne trilogije „Mi nismo anđeli“, „Rana“, „Parade“ i „Lepa sela lepo gore“.Ko nasedneJedan od glavnih glumaca je Srđan Žika Todorović, koji u filmu igra prevaranta Mladena, trgovca turističkim aranžmanima, koji nudi besplatna letovanja.- Ne bih rekao da je moj lik beskrupulozan. Svi smo mi kao mladi imali mnoge talente. Neki su ih ostvarili, a neki su bili talentovani pomalo za sve, a ništa na kraju nisu uradili. Tako da sebe mogu da zamislim kao da sam propao i u muzici, da glumu nisam ni upisao i da sam se našao negde na jadranskoj obali kao agent, prodavac turističkih aranžmana, poluprevarant... Hoću da kažem da ova uloga nije bila toliko daleko od mene privatno - kazao je Todorović na konferenciji uoči prvog prikazivanja u Budvi.Popularni crnogorski glumac Mima Karadžić prvi put je sa Dragojevićem radio upravo na ovom projektu.Glumci iz bivše Juge- Sve što se dešava u filmu negde je meni ostalo iz detinjstva. Taj takozvani „tajmšering“ spada u najveće prevare i sad. Kad god vidim nekog agenta na plaži, u Budvi, uvek mislim da je neka prevara i verovatno nisam daleko od istine - ističe Karadžić.Uloge tumače glumci iz svih krajeva bivše Jugoslavije - Miša Samolov, Branko Đurić, Tanja Ribič, Nataša Janjić, Uroš Đurić, Bojan Navojec, Mima Karadžić, Ana Kostovska, Hristina Popović, Zoran Cvijanović, Mira Banjac, Goran Navojec, Isidora Simijonovič, Mladen Nelević, Dubravka Vukotić, Brane Sturbej i Božidar Zuber.

Odlični glumci... Branko Đurić, Nataša Janjić i Žika Todorović
Odlični glumci... Branko Đurić, Nataša Janjić i Žika Todorović

Miša Samolov i Hristina Popović
Miša Samolov i Hristina Popović

Atomski zdesnaMETAFORA NA NAREDBU IZ JNAIzraz „atomski zdesna“ je naredba koja se koristila tokom pešadijske obuke iz perioda JNA koju su vojnici vežbali u slučaju atomskog napada, ali u Dragojevićevoj tragikomičnoj priči to je metafora o ljudima koji su „dočekali kapitalizam nasmešeni i na nogama“ i nisu se „bacili u stranu kada je trebalo, pa su svi poginuli“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track