Mirjani Maoduš uručena nagrada Momo Kapor
Foto: Tanjug

Veliko priznanje

Mirjani Maoduš uručena nagrada Momo Kapor

Pop kultura -
Nagrada "Momo Kapor" dodeljuje se od 2011. naizmenično za književnost i likovnu umetnost, a slikarki Maoduš je nagradu uručio predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Momo Kapor" Matija Bećković

BEOGRAD - U svečanoj sali Skupštine grada danas je, na 77. godišnjicu rođenja slikara i pisca Mome Kapora, slikarki Mirjani Maoduš uručena nagrada "Momo Kapor" za likovno stvaralaštvo.

Nagrada "Momo Kapor" dodeljuje se od 2011. naizmenično za književnost i likovnu umetnost, a slikarki Maoduš je nagradu uručio predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Momo Kapor" Matija Bećković.

Vidno uzbuđena Maoduš, koja je na uručenje stigla iz Pariza gde živi i radi, rekla je da nije navikla na pohvale i da su joj idoli bili slikari čiji rad za života nije bio priznat, ali jeste posle smrti.

"Tako sam se i ja nadala da će moje slike proći", rekla je ona i uz osmeh dodala da joj je sa ovom nagradom ta iluzija raspršena.Maoduš je rekla da naročito voli crteže Mome Kapora, koga je nazvala izuzetnim portretistom.

"Momo Kapor je bio svetski čovek, prepun duha koji je umeo lepo da prikaže naše vrline i mane, a da se niko ne uvredi. To je velika umetnost", rekla je ona.

Predsednik žirija, likovni kritičar Nikola Kusovac je izrazio zadovoljstvo što je nagrada koja nosi ime njegovog prijatelja otišla u ruke Maoduš čiji rad poznaje i ceni. On je podsetio da je reč o slikarki koja je izlagala u Njujorku, Moskvi, Tokiju, Beogradu, koja se bavi kaligrafijom, da je sredinom 90-ih uradila preko stotinu kompozicija iz ciklusa "Ćirilica", koje karakterišu nizovi slova, reči i rečenica, čije slike se bave teškim životom običnih ljudi.

U obrazloženju žirija, koji čine ilikovni kritičar Ljubica Miljković i slikar Miloš Šobajić, navodi se da je Maoduš bliska Kaporu po umetnosti, humanosti, rodoljublju i kosmopolitizmu, razumevanju sebe i drugih...

Dosadašnji dobitnici nagrade "Momo Kapor" koju je Zadužbina osnovala kako bi očuvala sećanje na tog pisca i slikara i podržala druge umetnike, su Emir Kusturica za knjigu "Smrt je neprovjerena glasina", Vladimir Dunjević za celokupnu likovnu umetnost, Peter Handke za knjigu "Moravska noć" i ovogodišnji Mirjana Maoduš za celokupnu likovnu umetnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track