NUŠIĆ JE I DALJE ŽIV: Kultura izjednačena s prostaklukom!
Foto: Damir Dervišagić

NUŠIĆ JE I DALJE ŽIV: Kultura izjednačena s prostaklukom!

Pop kultura -
Danas niko ne bi mogao da dobije počast kao Nušić jer se vreme uprostačilo. Danas se kultura izjednačila sa prostaklukom, rekao je Kovačević

Branislav Nušić i dalje je živ, a zahvaljujući njegovim delima bolje shvatamo vreme u kojem živimo.

"Nušić je živ i sram nas bilo što je živ", kaže Radoslav Milenković. On misli i da je ono što je Nušić pisao mnogo benignije u odnosu na ovo vreme danas.

"U Nušićevo vreme je ministarka bila priprosta žena, a danas su ministri ministarke. Na vlasti su prostaci, koji ništa ne znaju", rekao je Milenković i dodao da vlast nije briga za kulturu.

"Ja sam siguran da mnogi u vladi nisu 20 godina bili u pozorištu. Njima to nije važno, njima to nije ni bitno. Zato ih nije ni briga. Imamo vlast koju nije briga što ne radi Narodni muzej".

Radoslav Milenković
Radoslav Milenković

Dušan Kovačević je rekao da je svima nama prva asocijacija na pomen Nušića osmeh, a osmeh niko nema. “Nušić je napisao toliko da bi se njegov život mogao podeliti u nekoliko likova. Veličina pisca se ogleda u tome i da je napisao lik koji je poznatiji od njega. Radeći njegovu biografiju, naišao sam na neke političare koje niko više ne pamti, a Živka i dalje živi”, rekao je Kovačević u Utisku nedelje.

On je podsetio da je Nušićev rođendan slavio ceo Beograda i da je danas tako nešto nezamislivo. "Danas niko ne bi mogao da dobije počast kao Nušić jer se vreme uprostačilo. Danas se kultura izjednačila sa prostaklukom. Šta danas znači kulturni radnik. Dan kada se obeležava rođendan svečanost je počela već u 10 sati. Kada je Nušić umro celo Narodno pozorište bilo je obavijeno u crno”, ispričao je Kovačević.

Dejan Mijač dodao je da je Nušić bio omiljen i pored negativne kritike. "Njega su ljudi jako voleli i pored kritičara i nezadovoljstva sobom. Ni Molijer nije bio omiljen u Francuskoj, a danas je njegova bista ispred Akademije nauka na kojoj piše "Tebi ne nedostaje ništa, nama nedostaješ ti." Mijač kaže da od političara i ne očekuje da se bave kulturom. "Oni su već u mladosti odlučili da to rade, njima ni čitanje knjiga nije bitno", rekao je Mijač.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track