NAJBOLJI FILM: Falsifikator razbio konkurenciju u Parizu!
Foto: Kurir Štampano

VELIKO PRIZNANJE

NAJBOLJI FILM: Falsifikator razbio konkurenciju u Parizu!

Pop kultura -
Na filmskom festivalu u Francuskoj nagrade osvojili producent Tihomir Stanić, reditelj Goran Marković i glumac Emir Hadžihafizbegović
1 / 4 Foto: Kurir Štampano

Najbolja priča iz regiona!„Falsifikator“, producenta Tihomira Stanića, po oceni žirija najbolji je prikazani film na nedavno završenom festivalu See a Paris u Francuskoj. Laureati su i reditelj Goran Marković i glumac Emir Hadžihafizbegović, koji je osvojio nagradu za najboljeg glumaca jugoistočne Evrope.

Goran Navojec i Sergej Trifunović
Goran Navojec i Sergej Trifunović

Anđelkove muke- Ovo priznanje zaista je velika čast za mene i srećan sam što su kolege iz struke u Francuskoj prepoznale moj rad - rekao je Hadžihafizbegović, koji je u filmu odigrao epizodnu ulogu.

Goran Marković daje instrukcije glumcima
Goran Marković daje instrukcije glumcima

Radnja ove tragikomedije odvija se krajem šezdesetih godina 20. veka. Glavni junak Anđelko (Tihomir Stanić) direktor je osnovne škole u malom mestu u Bosanskoj Krajini koji falsifikuje školske diplome. On to čini godinama bez ikakve nadoknade. Međutim, kad bude otkriven, počinju njegove nevolje - završava u najozloglašenijem zatvoru Titovog režima u Zenici, gde nastavlja da pomaže ljudima. Zanimljivo je da je Markovićev film jedini u kojem Josip Broz Tito gine, a nagrada za srpski film stigla je uoči današnjeg dana, datuma kada je, pre 34 godine u Ljubljani, preminuo doživotni predsednik SFRJ.

Tika Stanić tumači glavnu ulogu
Tika Stanić tumači glavnu ulogu

Velika konkurencijaNajbolja glumica festivala je Dara Džokić, a tu titulu je ponela za ulogu u filmu „Odumiranje“ majke Milice, koja svog sina želi da nagovori da ostane u svom selu, a ne da beži u veliki grad.Na festivalu See a Paris predstavljene su kinematografije zemalja jugoistočne Evrope, a ove godine održan je od 27. do 30. aprila. Žiri je činilo 15 članova, od kojih je 12 direktora nacionalnih filmskih centara ili filmskih fondova.

Najbolji glumac jugoistočne Evrope... Emir Hadžihafizbegović
Najbolji glumac jugoistočne Evrope... Emir Hadžihafizbegović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track