10 jasnih znakova da starimo

Nisu samo sede u pitanju

10 jasnih znakova da starimo

Pop kultura -
Kao što i koža gubi na svojoj elastičnosti tokom godina, tako i desni vremenom počinju da se povlače. Kako se desni povlače, tako zubi izgledaju izduženiji. Desni počinju da se skupljaju nakon navršene 40. godine

Prve sede vlasi su jedan od očiglednih znakova da starimo. Međutim postoje još neke stvari koje su jasni pokazatelj da nas godine sustižu

Kao što i koža gubi na svojoj elastičnosti tokom godina, tako i desni vremenom počinju da se povlače. Kako se desni povlače, tako zubi izgledaju izduženiji. Desni počinju da se skupljaju nakon navršene 40. godine.

Glas muškaraca postaje viši, a glas žena opadaGlas starijih je uglavnom slabijeg inteziteta, to je zbog toga što starenje pogađa i glasne žice. Tako glas muškaraca postaje viši, naročito kad napune 70. godinu, a glas žena postaje tiši.

GojaznostNakon 50. godine i muškarci i žene počinju da se goje. To se događa ne samo zbog toga što smo fizički manje aktivni, već i zbog toga što gubimo mišiće što usporava metebolizam.

Češće kijamoLjudi srednjih godina sve češće dobijaju alergije. One su uglavnom na polen i slične supstance i izazivaju iritaciju nosa, svrab i kijanje. Postoji nekoliko teorija zbog čega se to događa, a jedna od njih je da je razlog to što nam sa godinama slabi imuni sistem. Druga stvar koja bi ovo mogla da izazove je zagađenje vazuzduha zbog čega ima više alergena na koje nismo otporni.

MladežiUkoliko primetite braon i tamne fleke i ispupčenja po telu, to nisu mladeži, iako većina tako misli. To su zapravo staračke bradavice. Neretko mogu da počnu da svrbe i da se upale. U svakom slučaju čim ih primeteti javite se lekaru.

Uši, nos i stopala postaju većiZa razliku od kostiju i mišića, naše uši, nos i stopa rastu čak i kada starimo. Uši su napravljene od fleksibilnog vezivnog tkiva zahvaljujući kom rastu sve dok ne umremo. Stopala se povećavaju i šire sa godinama zbog toga što ligamenti koji ih povezuju sa sitnim kostima gube na elastičnosti.Buđenje s glavoboljomAko se posle nekoliko sati sna probudite sa glavoboljom ili imate glavobolju nakon dremke, to znači da starite. Ova vrsta glavobolje je zapravo tup bol na potiljku i uglavnom pogađa one koji imaju preko 60. godina.Jasno vidljiv pulsKod starijih žena puls je jasno vidljiv na vratu. Žene zbog osteoporoze u starosti gube na visini, samim tim se smanjuje vrat, zbog čega su arterije vidljivije i istaknutije.Vodnjikave očiStarije osobe imaju vodnjikave oči, a neretko im se suze slivaju niz lice bez, naočigled, ikakvog razloga. Međutim, sa godinama suzni kanali prestaju da funkcionišu kako treba, pa ne isušuju suze. Zbog toga se suze sakupljaju u očima, odnosno oči postaju vodnjikave.

Alergija od sapuna, grebanje u grlu i često ustajanje noću zbog mokrenja su takođe jasni znaci da vas je stigla starost.

(aura.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track