HOLIVUDSKI GENIJALCI: Manekenke, seks simbol i Mister Bin imaju najveći IQ
Foto: REUTERS

Ostvarili akademske rezultate

HOLIVUDSKI GENIJALCI: Manekenke, seks simbol i Mister Bin imaju najveći IQ

Pop kultura -
Britanski glumac proglašen je jednim od najboljih 50 komičara ikada i ima ima diplomu inžinjera elektrotehnike sa Oksforda
1 / 7 Foto: Rojters

Uz uspešne karijere u industriji zabave neki od njih su uspeli ostvariti i akademske rezultate. Oni su u dva odsto svetske populacije po inteligenciji.

Đina Dejvis - IQ 142Osim što ima uspešnu karijeru u šubiznisu kao glumica, model, producentkinja i pisac, Đina (58) je uspešna i u sportu, 2000. godine kvalifikovala se kao rezerva za streličarski tim SAD-a koji je nastupio na Letnjim olimpijskim igrama u Sidneju. Oskarovka je diplomirala dramaturgiju u Bostonu. i članica je Mense.

Foto: AP
Foto: AP

Meril Strip - IQ 143Holivudska dama Meril (64) ušla je u istoriju kao osoba koja je najviše puta nominovana za nagradu Oskar, čak 18 puta, a dobila ga je tri puta. Studirala je na Vasaru, Dartmutu i Jejlu gde je i diplomirala dramaturgiju. Za nju često kažu da je jedna od najboljih glumica svih vremena.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Nolan Guld - IQ 150Američki dečiji glumac najpoznatiji je po ulozi Luka Danfija u seriji "Moderna porodica". Mladi genijalac završio je srednju školu sa 13 godina. Nolan (15) se nada da će moći da upiše fakultet i slušati predavanja online.

Foto: AP
Foto: AP

Šeron Stoun - IQ 148Oskarovka (56) je kao dete bila akademski vrlo nadarena, drugi razred upisala je s pet godina. Ali fakultet nije završila. Upisala se na Fakultet u Edinborou, ali otišla je kako bi se mogla baviti manekenstvom koje je kasnije napustila zbog glume.

Foto: Beza
Foto: Beza

Džim Morison - IQ 147Frontmen legendarnih Dorsa, tekstopisac i pesnik od malena je obožavao puno da čita. Bio je nadahnut, između ostalih i delima Ničea, Keruza, Kafke i Balzaka. Na Kalifornijskom fakultetu završio je preddiplomske studije filma.

Kejt Bekinsejl - IQ 152Britanska glumica Ketrin (40) još je jedna u nizu koja je napustila školovanje kako bi se posvetila svojoj glumačkoj karijeri. Ćerka je dvoje glumaca i gluma joj je oduvek bila deo života. Kejt se nakon privatne škole upisala na Oksford, a napustila ga je na trećoj godini.

Ališa Kiz - IQ 154Svestrana Ališa(33) je kantautorka, producent, glumica i tekstopisac. Počela je da svira klavir sa sedam godina, završila je uglednu umetničku školu u Njujorku s najboljim ocenama u dobi od 16 godina. Iste godine kada je potpisala ugovor s Columbia Recordsom, dobila je i stipendiju za fakultet Kolumbija, ali brzo je odustala od studiranja kako bi se posvetila muzičkoj karijeri.

Sindi Kraford - IQ 154Osim što je jedna od 100 najlepših žena na svetu, Sindi (48) je jedna od najinteligentnijih u Holivudu. Manekenstvom je počela da se bavi kada joj je bilo 17 godina. Nakon srednje škole upisala je studije hemije , ali je odustala nakon samo jednog semestra kako bi se posvetila karijeri modela.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Dolf Lundgren - IQ 160Diplomirani inženjer hemije glumio je u više od 40 akcionih filmova. Lundgren (56) je rodom iz Švedske, a osim što glumi u filmovima, režira ih. Vlasnik je i crnog pojasa u karateu i bio je prvak Evrope u tom sportu 1980. i 1981. Studirao je u Švedskoj, Americi i Australiji, a diplomirao s najboljim rezultatima na godini.

Met Dejmon - IQ 160Nakon uspeha filma 'Dobri Vill Hanting', za koji su on i Ben Aflek () dobili Oskara, Metova (43) karijera krenula je uzlaznom putanjom. Osim što glumi, Dejmon producira, piše scenarije i pozajmljuje glas. Met je studirao Kembridž i Harvard, ali nije diplomirao jer je napustio fakultet kako bi glumio u filmu "Džeronimo: Američka legenda".

Kventin Tarantino - IQ 160Glumac, producent, scenarista i reditelj brojnih kultnih filmova, osvajao je brojne strukovne nagrade i časopis People ga je 2005. uvrstio u 100 najuticajnijih ljudi na svetu. S 15 godina je napustio srednju školu kako bi išao u školu glume. Odustao je i od te škole. Kada ga pitaju da li je išao u filmsku školu odgovara: "Ne, ja sam išao na filmove".

Dekster Holand - IQ 170Frontmen Kalifronijskog pank rok benda The Offspring diplomirao je molekularnu biologiju. Holand (48) je upisao i doktorske studije, ali je pauzirao kada je s bendom počeo da niže uspehe. Akademskom radu vratio se 2013. i sa kolegama objavio naučni rad kom je tema ljudski mikro RNA u genu virusa HIV-a.

Rouan Atkinson - IQ 178Britanski glumac, komičar i scenarista najpoznatiji je po ulogama u "Crnoj guji" i Mister Bin. Proglašen je jednim od najboljih 50 komičara ikada. Atkinson (59) ima diplomu inžinjera elektrotehnike sa Oksforda, a uspešnu karijeru izgradio je na TV-u, u pozorištu, na radiju i filmu.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Džejms Vuds - IQ 180Glumac koji je dva puta nominovan za Oskara studirao je političke nauke na Institutu za Tehnologiju u Masačusetsu(MIT) iako je isprva planirao da studira medicinu. Ali Džejms (67) je na kraju, pre diplome, odustao i od studija na MIT-u kako bi se mogao posvetiti glumačkoj karijeri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track