DOKAZANO: Učenje još jednog stranog jezika će vas učiniti pametnijim

Istraživanje

DOKAZANO: Učenje još jednog stranog jezika će vas učiniti pametnijim

Pop kultura -
Učenje stranih jezika sjajno je za mentalno zdravlje, dokazano je u istraživanju čiji su rezultati pokazali da oni koji govore dva ili više jezika imaju značajno bolje kognitivne sposobnosti u odnosu na očekivane rezultate s obzirom na raniji test inteligencije

Naučnici su ustanovili da su se čitanje, tečnost govora i inteligencija poboljšali kod 262 osobe koje su testirane starosti od 11 i kasnije sa sedamdeset godina i više.

Ranije studije ukazivale su da bilingvalnost može da odloži pojavu demencije za nekoliko godina. Glavno pitanje u novom istraživanju bilo je da li učenje novog jezika poboljšava kognitivne funkcije ili je verovatnije da će bilingvalne postati osobe s boljim kognitivnim sposobnostima.

Doktor Tomas Bak sa univerziteta u Edinburgu veruje da je našao odgovor. Analizirajući testove inteligencije 262 stanovnika Edinburga od jedanaest godina, stručnjake je zanimalo na koji način su se njihove kognitivne sposobnosti promenile kada su navršili sedamdeset godina.

Istraživanje je sprovedeno od 2008. do 2010, a svi ispitanici su rekli da su bili u stanju da komuniciraju na najmanje još jednom jeziku osim engleskog. Njih 195 naučilo je drugi jezik pre 18. godine, a 65 kasnije u životu.

Najveći učinak zabeležen je u opštoj inteligenciji i čitanju, a uočen je i kod onih koji su drugi jezik naučili u ranijoj fazi, kao i kasnije u životu. Dr Bak kaže da je taj obrazac "znakovit" te da poboljšanja u pažnji i tečnosti govora ne mogu da se objasne izvornom inteligencijom.

(novimagazin.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track