Frida Kalo - život posvećen slikarstvu i ljubavi
Foto: Vikipedija

Rođena na današnji dan

Frida Kalo - život posvećen slikarstvu i ljubavi

Pop kultura -
Poznata slikarka, rođena kao Magdalena Karmen Frida Kalo i Kalderon, tokom svog života rvala se sa ogromnim fizičkim patnjama, ali uprkos tome bila je obuzeta velikom željom za životom

Na današnji dan 1907. godine u predgrađu Meksiko Sitija rođena je žena čije je slikarstvo, ali i način života, obeležilo prvu polovinu 20. veka - Frida Kalo.

Poznata slikarka, rođena kao Magdalena Karmen Frida Kalo i Kalderon, tokom svog života rvala se sa ogromnim fizičkim patnjama, ali uprkos tome bila je obuzeta velikom željom za životom.

Pored činjenice da se sa šest godina razbolela od poliomijelitisa zbog kojeg joj je jedna noga ostala slabije razvijena, septembra 1925. godine dogodila joj se nesreća koja je obeležila čitav njen život.

U sudaru dva vozila ona je povredila kičmu, vrat, rebra, karlicu ... a lekari su predviđali da će ostati nepokretna. Međutim, Frida je ponovo prohodala, ali je do kraja života trpela bolove i do 13. jula 1954, kada je preminula, imala je više od 30 operacija.

Oni su započeli ljubavnu vezu, a venčali su se 21. avgusta 1929. godina. Njihov brak je bio pun razmirica, afera, avantura, putovanja, a veza im je bila obeležena sa puno alkohola.

Iako je Rivera imao puno afera, čak i sa Fridinom sestrom, podržavao je njeno slikarstvo. On joj je preporučio da nosi tradicionalnu meksičku odeću, neobičan nakit, što je uz upadljive obrve postalo njen zaštitni znak.

Njenih 55 od 143 slike su autoportreti koji sadrže lični simbolizam dopunjen grafičim anatomskim referencama. Bila je pod uticajem autohtone meksičke kulture, čije je viđenje slikala jakim bojama, mešavinom realizma i simbolizma.

Režiser Pol Le Duk je "oživeo" je njen život u ostvarenju "Frida, priroda koju živim“, 1981. godine, dok ju je 2002. godine, na velikom platnu oživela Salma Hajek u filmu "Frida“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track