BORINA POSLEDNJA ŽELJA: Hteo još jednom da zagrli unuka!

Legenda

BORINA POSLEDNJA ŽELJA: Hteo još jednom da zagrli unuka!

Pop kultura -
Odlazak Pre nego što je završio u bolnici Todorović rekao da se ne oseća dobro i da bi pred smrt voleo da vidi Srđanovog sina
1 / 6

Glumac Bora Todorović preminuo je juče u 84. godini u Kliničkom centru Srbije, nakon nekoliko dana provedenih u komi posle moždanog udara.Bora je nedavno operisao slepo crevo, a u procesu oporavka mu je pozlilo. Kako Kurir saznaje, nekoliko dana pre nego što je završio u bolnici, Todorović je prijateljima rekao da se ne oseća dobro.- Bora je godinama priželjkivao da postane deda i to se desilo u maju, kad je njegov sin Srđan dobio dete. Bio je presrećan zbog rođenja unuka i svaki dan ga je obilazio. Pre nekoliko dana sedeo je s prijateljima u jednom kafiću na Bulevaru revolucije i priznao im da se oseća loše. Rekao je da bi mu na samrti poslednja želja bila da još jednom zagrli unuka - priča Borin komšija.Voleo lepinje sa KalinićaGlumac jeu maju podržao akciji Kurira „Srbija to može - poruka kuću gradi“, u kojoj je apelovao da građani pošalju SMS poruku na broj 1003 i tako pomognu da nastradali dobiju krov nad glavom. Todorović je tada proveo pola sata u razgovoru s našom ekipom.- Srđan je potpuno drugi čovek otkad je postao otac. Beba je lepa, odmah smo je zavoleli - govorio je Bora.Proslavljeni glumac je zamolio da ga odvezemo do kuće, a pre polaska stao je na Kalenić pijacu kako bi kupio vruće lepinje.- Niste me dugo čekali jer su me pustili preko reda i gazda je naredio radnicima da ne smeju da mi naplate jer će dobiti otkaz. Lekar mi je savetovao da testo izbacim iz ishrane, ali ne mogu baš tog zadovoljstva da se lišim - kazao je Todorović.

„Dom za vešanje“
„Dom za vešanje“

BiografijaBora Todorović je rođen 5. novembra 1930. godine u učiteljskoj porodici u Beogradu. Studije mašinstva je zamenio glumom. Brat je slavne Mire Stupice i otac glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović. Ima i ćerku Taru. Dva puta se ženio, prva žena mu je bila balerina Snežana Matić, a sa drugom, Amerikankom Kerolin, ostao je do kraja života. Njegov prvi pozorišni angažman bio je u BDP, ali je sa sestrom Mirom Stupicom i njenim suprugom Bojanom ubrzo otišao u Zagreb i četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta. Po povratku u Beograd igrao je u Ateljeu 212. Bio je ponosan što je Mirin brat.- O mojoj sestri Miri Stupici ne treba mnogo da se priča. To je glumica koja se rađa kao retkost. Gledajući nju i sam sam postao glumac, inficirao sam se od nje, zavoleo sam pozorište - govorio je.

„Vruć vetar“
„Vruć vetar“

Bora Todorović se pre dve godine pozdravio s glumom. U svojoj dugogodišnjoj karijeri ostvario je brojne uloge u pozorištu, na filmu i u televizijskim serijama. Mnogi su ga do kraja života zvali Đenka, po roli u ostvarenju „Maratonci trče počasni krug“, a njemu je najomiljenija uloga bila u filmu „Dom za vešanje“, gde je igrao Roma prevaranta koji doživljava moždani udar. Briljirao je i na daskama koje život znače, a mnogi tvrde da je najupečatljiviji bio u predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera“.Bora Todorović biće sahranjen u četvrtak 10. jula u 16 časova na Novom groblju u Beogradu, a komemoracija u Ateljeu 212 biće od 13 sati.

„Balkan ekspres“
„Balkan ekspres“

Ivan TasovacNAJVEĆI GLUMAC NAŠE EPOHEPo legendi veliki glumci nas napuštaju leti, kad je pozorišna sezona završena, kad znaju da je misija za tu godinu zaokružena. Bora Todorović je bio ne samo jedan od najvećih glumaca naše epohe već i jedan od najvoljenijih.Siniša MaliPAMTIĆEMO GA PO ŠARMUBio je neponovljiv. Pamtićemo ga po ogromnom talentu i svojstvenom šarmu. Beograđanima i svim poklonicima sedme umetnosti nedostajaće njegov duh, dorćolski mentalitet koji osvaja i ostavlja bez daha, jer su generacije odrasle uz njegove replike.Momčilo Bajagić BajagaVELIKI GUBITAK ZA SRBIJUBora je bio veliki čovek i glumac. Pogodila me je vest o njegovom odlasku jer je bio izuzetno vitalan čovek. To je veliki gubitak za sve nas. Imao sam sreće da sarađujem s njim, a imao sam prilike da ga upoznam mnogo godina pre nego što smo počeli da radimo.Dušan KovačevićNEDOSTAJAĆE MI KAO BRATBora će zasigurno biti upamćen kao najšarmantniji i najznačajniji sprski glumac. Igrao je uloge slične sebi sa šarmom koji je zaštitni znak Beograda. Nedostajaće mi kao brat.Lena KovačevićVOLEO JE DA ZBIJA ŠALEBora Todorović je, na moju veliku sreću, moj kum i jedna od najbližih i najdražih osoba u mom životu. Deo je mog života od najranijeg detinjstva. Njegov dar, harizma, duhovitost i šarm su nešto što je svima poznato. Bio je moja velika podrška i hvala mu za veliku ljubav.Branislav LečićRADITI S BOROM BILO JE LAKOBora je ostavio dubok trag u pozorištu i na filmu. Retko će se uskoro pojaviti neki tako spontan i autentičan glumac. Imao je duha i sve je tretirao kroz šalu. Njegove doskočice i šale Dragana Nikolića se još i danas prepričavaju.Mira BanjacGRDILA SAM GA ŠTO VIŠE NE GLUMIOvo što se desilo je strašno. Jedna cela generacija odlazi, obeshrabrena sam. Samo čekam trenutak da i ja odem. Poslednji put kad sam videla Boru grdila sam ga što više ne radi, što se opustio. Bio je vedar, šarmantan i duhovit čovek.Ljubiša SamardžićZA MENE NIJE OTIŠAOBio je živi đavo, šeret, spadalo bez premca. Za mene, Bora nije otišao. U naš zajednički posao u seriji „Vruć vetar“ ugradio je svog Boba tananin glumačkim sredstvima, ironijom i zadivljujućom jednostavnošću. U radu nikada nije zanovetao.

Srđan Todorović
Srđan Todorović

O sinuPODRŽAO SAM SRĐANA DA POSTANE GLUMACBora je bio zadovoljan što je njegov sin Srđan nastavio porodičnu glumačku tradiciju:- Srđan me respektuje kao nekog velikog znalca i nikad mi ne daje savete, ali ja njemu dam. On je toliko bio obuzet muzikom da nisam imao potrebu da ga podržavam. Kad je došao trenutak da se opredeli, navijao sam iz sve snage da odabere glumu i nisam pogrešio. Bilo mi je veoma drago. S obzirom na to da sam mu pomagao oko prijemnog ispita, video sam da nisam pogrešio. Ne što mi je sin, ali zaista je postao sjajan glumac. Ono što je dragoceno jeste različitost uloga koje igra i koje nikada ne liče. U svakoj je drugačiji, što se u glumi naročito ceni.

Emir Kusturica
Emir Kusturica

PorokZBOG KUSTE SAM PONOVO POČEO DA PUŠIMBora Todorović imao je jedan porok - cigarete. Njih nikako nije mogao da se reši.- Moj najveći porok su cigarete. Stalno ih ostavljam i vraćam im se. Jedanput nisam pušio 15 godina, a snimajući film „Dom za vešanje“, Kusta me je naterao da zapalim cigaretu. Navodno je bilo važno za taj lik da povučem samo dim, dva. Ja povukao dim, dva pa nastavio sledećih osam godina. Pokušavao sam na sve načine da zauvek prekinem s tom lošom navikom i sada kad kažem da ću se zakleti i da nikad više neću zapaliti, moje ćerke odmah viču: „Tata, nemoj u mene, molim te“ - ispričao je za Stori.

„Nacionalna klasa“
„Nacionalna klasa“

Najznačajnije uloge- Buda Bumba, „Diplomci“ (1971)- Žika, „Nacionalna klasa“ (1979)- Bob, „Vruć vetar“ (1979)- Đenka, „Maratonci trče počasni krug“ (1982)- Pik, „Balkan ekspres“ (1983)- Petar Jakovljević, „Balkanski špijun“ (1984)- Gile, „Sivi dom“ (1984)- Ahmed, „Dom za vešanje“ (1988)- Luka Laban, „Profesionalac“ (2003)- Aleksa Vuković, „Sveti Đorđe ubija aždahu“ (2009)

„Maratonci trče počasni krug“
„Maratonci trče počasni krug“

Najpoznatije Borine replike u srpskoj kinematografiji- Ne, nisam muzičar. U stvari jesam. Pa, ne, kažem nisam. Samo tetki da odnesem lek („Balkan ekspres“)- Vežbamo, kume, probamo za film, i ti ćeš to isto da radiš, samo sutra („Maratonci trče počasni krug“)- Duboko ste me razočarali („Maratonci trče počasni krug“)- Moja pozna mladost, vaša rana starost dve su različite kategorije („Vruć vetar“)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track