FENOMEN DEŽA VU: Misterija koju smo svi bar jednom doživeli

Već viđeno

FENOMEN DEŽA VU: Misterija koju smo svi bar jednom doživeli

Pop kultura -
Dok jedni tvrde da je deja vu posljdica potisnutog sećanja, drugi kažu da se događa zbog reinkarnacije

Prevedeno s francuskog, "deja vu" doslovno znači "već viđeno", a opisuje fenomen u kojem pojedinac odjednom dobije osećaj da zna što će se sledeće dogoditi ili kao da je već proživio situaciju u kojoj se nalazi, posetio to mesto ili iskusio nešto.

U nastavku pročitajte teorije o poreklu deja vu-a

Naučnici imaju nekoliko teorija o tome odakle dolazi osećaj "već viđenog". Tako kognitivni psiholozi smatraju da je reč o davno zaboravljenim delovima sećanja koji su u svojoj osnovi prijatni, a sledbenici Freuda tvrde da se radi o potisnutim sećanjima iz detinjstva u kojima ego pojedinca podseća na njegovu prošlost i skrivene strahove.

Nešto bizarnije gledište imaju parapsiholozi, koji kažu da je deja vu rezultat sećanja iz prošlih života, pre reinkarnacije u ovaj život. Ipak, najčešće je prihvaćena teza kako se radi o anomaliji pamćenja u kojem vidimo nešto slično, pa nas to podseća na zaboravljeno.

Podvrste "već viđenog"

Presque vuTime se opisuje stanje u kojem nam je nešto "na vrhu jezika". Imamo osećaj da ćemo se setiti ili izgovoriti nešto izuzetno bitno.

Deja entenduOznačava ono što smo već čuli, tj. sigurni smo da znamo o čemu se govori, mada ne možemo da se setimo ko nam je, kada i gde to pričao.

Deja sentiTemelji se na već proživljenim osećajima, tj. čini nam se da smo se u nekoj situaciji u prošlosti identično osećali, ali se ne možemo setiti detalja toga.

Deja vecuOznačava oblik deja vu-a u kojem sa sigurnošću znamo što će se sledeće dogoditi.

Deja visiteOdnosi se na točno prepoznavanje i snalaženje po mestu na kojem nismo nikad bili, ali nam je iz nekog razloga poznato.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track