ZABORAVLJEN: Samo sedmoro Beograđana setilo se smrti Duška Radovića
Foto: Dragan Kadić

TUŽNO: A mnoge su budili njegovi aforizmi i emisije

ZABORAVLJEN: Samo sedmoro Beograđana setilo se smrti Duška Radovića

Pop kultura -
Izložbi karikatura u „Beograđanci“, koja je organizovana povodom 30 godina od smrti barda naše književnosti, prisustvovala šačica posetilaca

Povodom 30 godina od smrti legendarnog pisca, novinara i aforističara Duška Radovića Studio B je juče u holu „Beograđanke“ organizovao izložbu karikatura akademskog slikara Boleta Miloradovića.Na otvaranje je došlo samo sedmoro ljudi, uključujući piščevnog brata Branu, koji su položili cveće ispred biste s likom barda naše književnosti.

Jedinstven... Duško Radović
Jedinstven... Duško Radović

Obeležio grad- Ko da je juče bila ta subota pre trideset godina. Čini mi se da se Duška više sećamo kako vreme prolazi. Ovde se okupilo nas nekoliko koji smo radili s njim osam godina u Studiju B. To nije mnogo, ali je dovoljno da obeleži život naše kuće i ovaj grad - istakao je novinar i voditelj Milorad Roganović Rogan i zvanično otvorio izložbu 11 portreta Radovića, na kojima se mogu očitati njegove čuvene pesme „Plavi zec“, „Strašan lav“ i poznati aforizmi i citati.- Inspiracija su mi bile njegove slatke izmišljotine i aforizmi. Družili smo se, ali mi je jako žao što nismo uspeli da radimo zajedno. Uvek smo mislili da ima još vremena - prisetio se Bole Miloradović i citirao Duškov aforizam koji mu je omiljeni:- Ja mnogo volim maminu sestru jer mi je tetka, a svoju sestru ne volim jer mi nije ništa.

Ispred Beograđanke... Setilo ga se nekoliko prijatelja
Ispred Beograđanke... Setilo ga se nekoliko prijatelja

Satirične doskočiceDuška Radovića pamtiće svi i po kultnim emisijama „Na slovo na slovo“, „Hiljadu zašto“ i „Poletarac“. Mnoge generacije kojima se Duško obraćao s „poštovana deco“ stasale su uz njegovog „Strašnog lava“ i „Kapetana Piplfoksa“, a oni malo stariji pamte i danas njegove duhovite komentare i satirične doskočice kojima je godinama budio Beograđane sa talasa Radija Studio B.- Bio je petao koji svako jutro kukuriče s „Beograđanke“ budeći nas svojim duhovitim rečima i mudrim savetima - podsetio nas je nedavno Ljubivoje Ršumović.

ČinjeniceDUŠANOV ZAKONIK- čl. 1 Budi dobar čovek. Dobrota je veliko zdravlje.- čl. 10 Drugarice, mislite o tome na vreme. Lepše je biti nečija baba nego samo baba.- čl. 14 Dobri ljudi imaju vremena. To je glavna odlika dobrote.- čl. 9 Tako je malo ljubavi među ljudima. Ko zna da voli ne bi trebalo ništa drugo da radi.

Duško RadovićAFORIZMI- Pokloni su retki i jeftini. Sve ostalo je podmićivanje.- Šta je besplatno? Samo ono što je najveće, najlepše i najvažnije.- Budni su oni koji vole. Još spavaju oni koji su voljeni.- Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju nimalo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track