ČUJTE I POČUJTE: Sokacima u Čoki odzvanjaju doboši!
Foto: Saša Urošev

Daje se na znanje

ČUJTE I POČUJTE: Sokacima u Čoki odzvanjaju doboši!

Pop kultura -
Od danas do nedelje u ovoj banatskoj varošici održava se deveti Međunarodni festival dobošara “Daje se na znanje”

ČOKA - Ne želeći da u zaborav iščeznu ne tako davna vremena kad su grlati dobošari pomoću palica i doboša obaveštavali građane o važnim lokalnim vestima, u Čoki je pokrenuta manifeastacija njima u čast.

Do 2004. godine, Čoka je bila jedina opština u Vojvodini sa dva zaposlena dobošara. Godinu dana kasnije, udruženje "Čokanski dobošari", pokrenulo je međunarodni festival "Daje se na znanje"” koji se od danas do nedelje održava po deveti put.

"Subota će biti u znaku gastronomije jer ćemo upriličiti takmičenje u kuvanju ovčijeg gulaša i izbor najbolje doboš torte. Dan kasnije, autentični dobošari iz naše zemlje I inostranstva, vratiće nas u prošlost. "Najnovije vesti" prezentovaće koliko ih grlo nosi, a završiti uz nezabilazno “javljeno”. Nako njih će se zaljuljati sokaci. Predvođeni Dragoljubom Đuričićem, zaštitnim licem našeg festivala, pedesetak bubnjara prodefilovaće Čokom", najavljuju iz udruženja "Čokanski dobošari".

Foto Saša Urošev
Foto Saša Urošev

Dragoljub Đuričić kaže da mu je drago što u Srbiji postoji jedinstven festival koji promoviše gotovo zaboravljeno zanimanje i da se u Čoki uvek dobro oseća. I za penzionisanog glumca Dušana Felbaba iz Kikinde, svako učešće na ovom festival doživljaj je za pamćenje.

"Prvi put dobošario sam pre 45 godina u predstavi "Selo Sakule, a u Banatu". Tada mi je pokojni otac dao ovaj doboš i zavetovao me da ga koristim dok sam živ. To i činim. Sem dobre dikcije, dobošar mora da bude pismen i grlat. Dobro je što postoji ovaj festival", kaže jedan od najpoznatijih vojvođanskih dobošara.

Foto Saša Urošev
Foto Saša Urošev

S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track