Ivan Tasovac: Meni nije mesto na Vukovom saboru
Foto: Kurir štampano

Skandali obeležili manifestaciju u Tršiću

Ivan Tasovac: Meni nije mesto na Vukovom saboru

Pop kultura -
Iz Ministarstva kulture i informisanja poručuju da su doprineli realizaciji projekata, što je, kako kažu, mnogo važnije nego nečije prisustvo

U Tršiću kod Loznice u nedelju je završen Vukov sabor, koji se od 1933. održava u čast Vuka Stefanovića Karadžića.Ove godine obeležili su ga skandali, a najveći je svakako to što ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac nije došao na centralnu priredbu. Inače, Ministarstvo kulture pomoglo je ovu manifestaciju tako što je izdvojilo 700.000 dinara za program. Ipak, mnogi su razočarani što gospodin Tasovac nije došao. Na sednici VladeKako saznajemo, on je tog dana imao sednicu Vlade, ali sudeći prema odgovoru koji smo dobili iz PR službe Ministarstva, nije imao nameru da ode u Tršić.- Podrška radu institucija kulture, naročito na očuvanju jezičke kulturne baštine i uspomene na stvaralaštvo nacionalnih velikana kulture, prevashodno se ogleda u jačanju institucija konkretnom podrškom realizaciji projekata, a ne prisustvom. Nimalo ne umanjujemo značaj održavanja manifestacija, naročito ne takve, s dugom tradicijom i nesumnjivim značajem za kulturu, kao što je Vukov sabor, ali smatramo da je prisustvo na ovakvim skupovima pre svega namenjeno kulturnim i naučnim radnicima, umetnicima i onima koji svojim delom direktno doprinose negovanju Vukovog dela - stoji u odgovoru Ministarstva.

Nezainteresovani... Malobrojna publika
Nezainteresovani... Malobrojna publika

Direktorka KC „Vuk Karadžić Loznica“ Dajana Ðedović kaže da ministra nije ni očekivala, iako je uredno bio pozvan.- Tasovac je mogao da pošalje nekog. Ne mogu da verujem da nekome nije interesantan Vukov sabor ili Tršić, srpski kandidat za evropski muzej godine, nagradu koju dodeljuje Savet EU - kaže Dajana.Bez prenosa na RTSSabor su pratili i drugi skandali jer je zatvaranje premešteno zbog najavljene kiše, sa otvorene scene kraj Žeravije u galeriju Vukove spomen-škole. Ljudi su ogorčeni jer nisu videli dramu „Srpska trilogija“. Izostao je i prenos na RTS.- Prenos je odložen zbog lošeg vremena. U subotu je padala kiša, koja se nije zaustavila ni tokom noći. Nije bilo moguće postaviti kablove i scenografiju - kaže Ðedovićeva.

Ðedovićeva: Tasovac je mogao da pošalje nekog. Ne mogu da verujem da nekome Vukov sabor nije interesantan
Ðedovićeva: Tasovac je mogao da pošalje nekog. Ne mogu da verujem da nekome Vukov sabor nije interesantan

ProblemiI PROSVETARE BRIGA ZA VUKAOrganizatori su ljuti i na neke druge institucije.- Ministarstvo prosvete već desetak godina nije uključeno u finansiranje. Čudno mi je što ih nema na Ðačkom Vukovom saboru. Takođe, u planu za učeničke ekskurzije nema mesta za Tršić - kaže Ðedovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track