PIKANTERIJE: Ivo Andrić je bio ženskaroš i učestvovao je u orgijama

Kecmanović i Stojiljković otkrivaju

PIKANTERIJE: Ivo Andrić je bio ženskaroš i učestvovao je u orgijama

Pop kultura -
Ivo je imao aferu sa suprugom svog kuma Gustava Krkleca, zbog čega je isteran iz masonske lože. On nije bio čuven kao osvajač ženskih srca, ali bio je dosta vešt u tome

Iz pera dva najčitanija srpska pisca Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića izašlo je delo „Kainov ožiljak“.Roman u izdanju „Lagune“, u kojem je junak Ivo Andrić, biće predstavljen javnosti na Sajmu knjiga u Beogradu. Kecmanović i Stojiljković pisali su o životu nobelovca pred izbijanje Drugog svetskog, dok je dve godine boravio u Berlinu kao ambasador Kraljevine Jugoslavije. U razgovoru za Kurir pisci otkrivaju nepoznate činjenice iz Andrićevog ljubavnog života, kao i kako je završio na orgijama.Uzor piscima- U svom romanu „Konstantinovo raskršće“ glavni junak Nemanja Lukić sreće Andrića. Kasnije sam njihov susret pretočio u priču. Ivo u njoj pomaže svom prijatelju, uglednom profesoru i Jevrejinu, da emigrira u Švajcarsku. Vrlo malo se zna o njegovom boravku u Berlinu. Shvatio sam da ne mogu sam da napišem roman i pozvao sam Vladu da mi pomogne - kaže Stojiljković.Kecmanović je bez razmišljanja prihvatio poziv jer je pod uticajem velikog književnika postao pisac.- Moj roman „Top je bio vreo“ ne bi mogao biti napisan da nije postojao Andrić. Imao je uticaj na moje pisanje - iskren je Kecmanović.

Nemoguća ljubavZaplet u romanu počinje zbog knjige „Kainov ožiljak“, koju glavni junak nalazi na zgarištu, ali otkriva se i ljubav između pisca i njegove buduće supruge.- Milica Babić je tada bila žena našeg atašea za štampu. Njihova ljubav bila je platonska i nismo mogli da je izbegnemo. U kovitlacu istorijskih događaja Andrić nije mogao da se posveti svojoj ljubavi, niti smo mi tome mogli da damo previše na značaju - kaže Vladimir.Tajne iz ljubavnog života velikog književnika otkriva nam Dejan Stojiljković.- Andrić je bio ženskaroš. Imao je aferu sa suprugom svog kuma Gustava Krkleca, zbog čega je isteran iz masonske lože. On, za razliku od Crnjanskog i Dučića, nije bio čuven kao osvajač ženskih srca, ali bio je dosta vešt u tome. Kroz njegova dela upoznajemo Jelene, Anike, Mare, Aske i druge. Može se napraviti posebna zbirka priča i pesama o njegovim ljubavima - naglašava autor iz Niša.U novom romanu Ivo će završiti na nacističkim orgijama ipak voljom drugog autora, koji je bio zadužen za fikciju u delu.- Crnjanski je više pričao, a Andrić radio. Bio je ozbiljan švaler. Njegova veza s Milicom ostaje na platonskom nivou. Niko ne zna kako je njihova ljubav izgledala u Berlinu jer akteri nisu u prilici da nam kažu, a teško da bi nam i rekli. DostojanstvenNastojali smo da se karakter ove erotomanske ličnosti nekako prikaže. Nametnulo se prisustvo na nacističkim orgijama kod komandanta svih tajnih službi. Andrić je i u toj situaciji uspeo da ostane dostojanstven - zaključuje Kecmanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track