SVEČANA AKADEMIJA: Spektakl za herojski Beograd!
Foto: Dragana Udovičić

Obeleženo 70 godina od oslobođenja srpske prestonice

SVEČANA AKADEMIJA: Spektakl za herojski Beograd!

Pop kultura -
Izvođenju prisustvovali ministri, ambasadori, učesnici narodnooslobodilačke borbe... Svi oni uživali su u predstavi koja je obuhvatila period između dva svetska rata
1 / 7 Foto: Dragana Udovičić

Svečana akademija povodom 70 godina od oslobođenja Beograda upriličena je sinoć u Sava centru pred najvišim državnim i gradskim zvaničnicima, predstavnicima diplomatskog kora i javnog i kulturnog života.Sjajnom izvedbom scensko-muzičko-filmskog spektakla „Priča o čvrgama i nebu“, koji je režirao Dragan Bjelogrlić, a po tekstu Vladimira Kecmanovića praćenom muzikom Manjifika, verno je prikazan Beograd od Prvog svetskog rata do oslobođenja pre 70 godina. Scenografija i odlični vizuelni efekti izazvali su burne emocije s obzirom na to da je u publici bilo i onih koji su ovim događajima svedočili. Na video-bimovima goreo je Beograd, na sceni su se borili igrači, s plafona visili obešeni glumci, a sve to uz muziku koju su izvodili Hor i Orkestar RTS.

Nakon programa na scenu su izašli veterani koji su oslobodili prestonicu, a publici se obratio Siniša Mali.- Danas smo ovde da se setimo svih junaka koji su dali svoje živote za slobodu Beograda. Nemamo pravo da zaboravimo te heroje. Menjajući Beograd danas činimo ga modernim, ali je naša obaveza da poštujemo njegov identitet, njegovu tradiciju i njegov duh - istakao je gradonačelnik, dok se ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obratio prisutnima u ime Vlade i njenog predsednika Aleksandra Vučića.- Pobeda koju su tada izvojevali naši i sovjetski junaci istorijski je podvig koji moramo čuvati od zaborava - naveo je Stefanović.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, izaslanica predsednika Tomislava Nikolića Jasmina Mitrović Marić, ministri Kori Udovički, Bratislav Gašić, Nikola Selaković, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin i Ivan Tasovac, zatim Goran Vesić, ambasador SAD Majkl Kirbi, njegov nemački kolega Hajnc Vilhelm, kao i britanski Denis Kif, pa Srđan Dragojević, Radoslav Zelenović...

Živi svedoci... Pripadnici NOB
Živi svedoci... Pripadnici NOB

Vesić, Bjelogrlić i Mali
Vesić, Bjelogrlić i Mali

Dragan BjelogrlićIMAO SAM TREMU, ALI SMO USPELIDragan Bjelogrlić režirao je scensko-muzičko-filmski spektakl „Priča o čvrgama i nebu“, koji je oduševio prisutne.- Imao sam veliku tremu. Radio sam nešto neuobičajno. Mislim da smo uspeli da prenesemo poruku koja nam je svima potrebna - rekao je Bjelogrlić i dodao da je najznačajniji ipak bio tekst Vladimira Kecmanovića, koji je nosio priču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track