LIJU DŽENJUN: Beogradski sajam je zaista internacionalan!

Sajam knjiga

LIJU DŽENJUN: Beogradski sajam je zaista internacionalan!

Pop kultura -
Beograd čini kao prijatan i čist grad a njegovi stanovnici kao ljubitelji knjiga, ako je suditi po prvom danu i otvaranju sajma koje je privuklo neuobičajeno veliku gužvu

BEOGRAD - Kineski autor Liju Dženjun, koji je atipično sadržajnim govorom otvorio beogradski Sajam knjiga, kaže da su mu utisci o Sajmu knjiga - čiji je Kina počasni gost - lepi i pozitivni i da je beogradski Sajam zaista "međunarodni". Bio sam na sajmovima u Frankfurtu, Londonu, Parizu, Istambulu i poredeći te sajmove mogu da kažem da je beogradski zaista "internacionalni", rekao je Liu na Sajmu knjiga.

On je dodao i da mu se Beograd čini kao prijatan i čist grad a njegovi stanovnici kao ljubitelji knjiga, ako je suditi po prvom danu i otvaranju sajma koje je privuklo neuobičajeno veliku gužvu.Izdavačka kuća Utopija objavila je, prvi put na srpskom, njegov roman "Sećanje na 1942", koji se bavi velikom glađu koja je tokom kinesko-japanskog rata u zimu 1942. pogodila kinesku provinciju Henan.

Liju kaže da očekuje da će reakcije domaće publike na taj roman biti dobre i lepe jer Srbija ima istorijski dodirnih tačaka sa Kinom. Za vreme Drugog svetskog rata, bivša Jugoslavija bila je okupirana a ova knjiga prati period kada su Japanci okupirali Kinu. Takođe, rekao je on, u dobrom delu istorije i Kina i Srbija su bile socijalističke zemlje, što se vidi i u arhitekturi, tako da očekujem da će prijem romana biti dobar.

Prema romanu snimljen je i istorimeni film koji je najskuplji kineski film svih vremena i koji je osvojio nekoliko nagrada na festivalima u Italiji i Iranu.

Liu kaže da trenutno radi na novom romanu, a da se nada da će ovdašnji izdavači pokazati interesovanje da objave neke njegove ranije romane.Zanimljivo je da je više njegovih romana adaptirano za film i TV, uključujući i roman "Mobilni" prema kome je snimljen uspešan film. Liu Dženjun (1958) jedan je od najuspešnijih savremenih kineskih pisaca. Britak humor, urbane teme i osetljivost za život čoveka u savremenom svetu osnovne su odlike njegovog stvaralaštva i čine ga jednim od najpopularnijih pisaca u Kini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track