UNA NAJBOLJA NA SVETU: Ton i klavir su deo moje duše

Trijumf mlade pianistkinje

UNA NAJBOLJA NA SVETU: Ton i klavir su deo moje duše

Pop kultura -
Devetogodišnja Una Miljuš najmlađi je pobednik na najstrožem takmičenju pijanista Šopenov zlatni prsten

Una Miljuš, devetogodišnja devojčica iz Zemuna, pobedila je na Šopenovom zlatnom prstenu u Sloveniji, najvećem i najstrožem takmičenju pijanista svetskog karaktera, na koji se pozivaju samo veliki talenti.Od osnivanja manifestacije pre deset godina, ovo je prvi put da Srbija ima pobednika, a Una je prvi takmičar mlađi od 14 godina koji je poneo zvanje najboljeg. Mlada pijanistkinja nastupala je u kategoriji do 16 godina, a kako nije bilo prvonagrađenih u kategoriji od 16 do 19, njen uspeh dobio je još više na značaju. Nakon trijumfa dobila je pozive za nastavak školovanja na Akademiji „Toni Paskal“ u Španiji, u Nacionalnom Šopenovom institutu u Poljskoj, a predsednik italijanske Mocart akademije Arnaldo Volani lično joj je uputio poziv da bude njihov đak.- Ton i klavir su deo moje duše. Kad sviram, nemam tremu. Uživam, slušam svoje srce i osećam muziku. Tad uopšte ne razmišljam šta drugi misle, ali kad završim i kad to više nije u mojim rukama, već u rukama žirija, tad već počinje trema - podelila je Una svoje utiske s nama.

Vredno rade... Una sa profesorkom Ivanom Todorović
Vredno rade... Una sa profesorkom Ivanom Todorović

Nakon njenog nastupa u Sloveniji, pijanistkinja Dubravka Tomšić, koja je bila član žirija, posebno se zauzela za Unu jer je, kako je istakla, ona talenat koji svi treba da čuju.- Ono što izdvaja ovu devojčicu od ostalih takmičara je činjenica da ona svira tek dve godine, a takmičila se s mladima od 14 do 16 godina koji već žive svoje profesionalne pijanističke živote - istakla je Tomšićeva.Una Miljuš je dobitnica brojnih priznanja na internacionalnim festivalima. U Italiji je prošle godine osvojila prvo mesto i nakon toga na svečanom koncertu pobednika svira pred italijanskim predsednikom.- Smatram da je ovoj devojčici mesto među najvećim talentima sveta - istakao je pijanista Janez Rozman kad je odslušao Unin nastup na takmičenju Šopenov zlatni prsten.

ZahvalnicaPROFESORKA - MUZIČKA MAJKAUna profesorku Ivanu Todorović iz muzičke škole „Kosta Manojlović“, gde sad ubrzano završava četvrti razred, naziva svojom muzičkom majkom i kaže da joj je njen sud najvažniji.- Uz podršku moje profesorke, škole i najbližih, jedan pijanista i umetnik poput mene ima snage za još uspeha i napredovanja koje me dalje čekaju - kaže mladi virtuoz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track