KOMEMORACIJA: Miljenko Dereta je bio borac za istinu
Foto: Dragana Udovicc

Oproštaj od reditelja i politiČara

KOMEMORACIJA: Miljenko Dereta je bio borac za istinu

Pop kultura -
Pamtićemo ga po inspiraciji, kreativnosti i energiji koju je nesebično delio sa svima oko sebe, poručili saradnici i prijatelji
1 / 3 Foto: Dragana Udovicc

Komemorativni skup povodom smrti Miljenka Derete, filmskog reditelja, osnivača nevladine organizacije Građanske inicijative i njenog dugogodišnjeg direktora, održan je juče u prepunoj sali Centra za kulturnu dekontaminaciju.Ogroman broj prijatelja, kolega i saradnika, među kojima su bili Saša Janković, Dragoljub Mićunović, Branka Prpa, Nataša Kandić, uz članove porodice prisustvovao je govorima u čast reditelja, političara i bivšeg poslanika.

Oproštaj od Derete... Članovi porodice, prijatelji, saradnici u Centru za kulturnu dekontaminaciju
Oproštaj od Derete... Članovi porodice, prijatelji, saradnici u Centru za kulturnu dekontaminaciju

HrabrostDirektorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević istakla je zadovoljstvo zbog toga što su se prijatelji i poštovaoci Miljenka Derete okupili u tako velikom broju na komemorativnom skupu.- Miljenko je bio hrabar čovek. Nije lako govorio ono što svi govore. On se nije dao ni opštem uverenju da se u kritičnosti ne razlikuje - poručila je ona.

Tim ljudi koji su radili ili i dalje rade u Građanskim inicijativama istakao je da će svi pamtiti Miljenka Deretu po ogromnoj inspiraciji, kreativnosti i životnoj energiji.- Miljenko me je najbolje od svih učio srpski jezik. Jezik je za njega uvek imao posebno značenje. Pamtiću ga kao velikog borca za istinu i obrazovanje. Bio je protiv licemerja i nepravde. Bio nam je inspiracija - rekao je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Filmski radoviMiljenko Dereta završio je filmsku i TV režiju na Akademiji u Beogradu. Do 1990. realizovao je desetine programa iz oblasti kulture, nekoliko igranih TV filmova i jedan bioskopski film. Mira Furlan i Mladen Nelević igrali su u njegovom jedinom dugometražnom ostvarenju „Špadijer - jedan život“ iz 1986. godine.Njegov umetnički opus biće upamćen i po televizijskim dramama i filmovima „Ekran sneži“, „Konac komedije“, „Priče sa kraja hodnika“, „Dom Bergmanovih“... Režirao je i muzičke spotove za nekoliko eks-ju rok bendova.Dereta je bio član Građanskog saveza Srbije. Godine 1996. sa grupom uglednih aktivista demokratske opozicije, antiratnog i nenacionalističkog pokreta, osnovao je Građanske inicijative.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track