PRSTE DA POLIŽEŠ: Kako da napravite savršene ćufte
Foto: Shutter

Savršen recept

PRSTE DA POLIŽEŠ: Kako da napravite savršene ćufte

Pop kultura -
Izbegnite uobičajene greške i napravite pikantne ćufte čiji ukus oduševljava

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa Mnoge domaćice kriju svoje male tajne za savršene ćufte. Neke od njih potapaju prezle u mleko, druge koriste specijalne mešavine začina, dok je kod nekih tajna u posebnoj kombinaciji različitih vrsta mlevenog mesa.

Predstavljamo vam najčešće greške u pripremi ćufti i kako da ih ispravite1. Soljenje nije važnoĆufte moraju biti začinjene! Uobičajeno je da se stavlja kašičica soli pola kilograma mesa. Ako u ćufte stavljate i slani sir poput parmezana, slobodno smanjite količinu soli.

2. Ne stavljate začineZačini su značajan deo mešavine za najukusnije ćufte. Bez njih bi ćufte bile obično prženo mleveno meso i imale ukus pljeskavica. Ali ne zadržavajte se samo na peršunu i bosiljku. Dodajte ćuftama i nanu, origano i majoran. Možete staviti i sasvim malo muskatnog oraščića koji će dati fantastičnu aromu.

3. Jaja daju vlažostJaja nisu izvor vlažnosti, ona su tu da bi povezala meso, prezle ili hleb, sir i začine. Zbog toga ne preterujte u dodavanju jaja. Na pola kilogram do kilogram mesa je dovoljno da dodate jedno ili dva jajeta.

4. Mešate kašikomKada ste u posudu stavili sve sastojke umesite ih rukama. Tako ćete imati bolji osećaj i sastojci će se bolje pomešati i spojiti. Nemojte preterivati, mesite dovoljno da se sastojci spoje, ali da se komadići mlevenog mesa i dalje raspoznaju.

5. Sve ćufte su iste veličineNe moraje sve ćufte da budu iste veličine. To zavisi od toga koje jelo pravite. Ako ih stavljate u supu, napravite manje ćufte, a ako ih služite kao posebno jelo u sosu, možete napravite veće loptice.

6. Oblikujete ih "na suvo"Ako ćufte oblikujete suvim rukama, meso će se zalepiti za prste i biće vam teško da oblikujete loptice. Zato pre oblikovanja malo nauljite ruke i formiranje ćuftica će ići bez problema.

7. Ne brinete o nereduNeophodno je da vodite računa o stanju kuhinje u toku kuvanja, naročito ako pripremate jelo od sirovog mesa. Oblikovane ćufte zato odložite na poslužavnik obložen papirom za pečenje ili providnom folijom.

8. Preskačete prženjeNijedno kuvano meso nije ukusnije od prženog. Zbog toga, pre kuvanja u sosu, ćufte propržite na ulju da dobiju braon koricu. Nakon toga ih kuvajte po običaju u sosu i bićete oduševljeni ukusom.

Sa sajta STVAR UKUSA preporučujemo još

Ćufte u paradajz-sosu

Kako je nastala Karađorđeva šnicla

Kako da pripremite savršen pomfrit

Kako da skuvate savršen rastresit pirinač

9 najčešćih grešaka u pripremi krompir pirea

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track