KNEZ ARSEN: On je bio najveći ženskaroš među Karađorđevićima!

Film o malo poznatom Srpskom Princu

KNEZ ARSEN: On je bio najveći ženskaroš među Karađorđevićima!

Pop kultura -
Bio je neverovatno hrabar, nalik na svog dedu Karađorđa, učestvovao je u dvobojima, bio je avanturista, kaže reditelj Boško Milosavljević

Film „Arsen Karađorđević“ autora Boška Milosavljevića daje potpuno novu sliku o značajnoj ličnosti iz srpske istorije i malo poznatom princu, rođenom bratu kralja Petra I, unuku Karađorđa, ocu kneza Pavla i dedi princeze Jelisavete Karađorđević.U dokumentarcu koji će premijerno biti prikazan na Studiju B prvi put se otvoreno govori o njegovom odnosu s bratom, zašto je istupio iz državljanstva Srbije, ali i o njegovim velikim ljubavima.

Zagorčavao život starijem bratu... Petar i Arsen Karađorđević(stoje) na fotografiji snimljenoj tokom egzila
Zagorčavao život starijem bratu... Petar i Arsen Karađorđević(stoje) na fotografiji snimljenoj tokom egzila

Buran život- Knez Arsen bio je čovek neobičnog kova, avanturista koji je obišao čitav svet. Legionar, oficir carske Rusije, najodlikovaniji srpski ratnik, komandant jedine srpske konjičke divizije u Balkanskim ratovima - nabraja Milosavljević i dodaje:- On je bio neverovatno hrabar, nalik na svog slavnog dedu Karađorđa. Bio je i bonvivan (hedonista), duelista koji je učestvovao u nekoliko dvoboja, ženskaroš, u mnogo čemu tipičan oficir svog vremena. Najblaže rečeno, nije imao dar da živi kao porodičan čovek. Otud je doneo odluku sa svojom tada već bivšom ženom da sina Pavla povere stricu.

Naš sagovornik objavio je knjigu o velikom vojskovođi zajedno s Brankom Bogdanovićem, a razrešava i nedoumicu o tome da li je govorio s Petrom Karađorđevićem:Pravio probleme- Bili su prisni, naročito dok su boravili u egzilu. Kralj Petar ga je zvao Arsa, ali temperamentni mlađi brat neretko je svojim načinom života zagorčavao život starijem. Film donekle objašnjava njihove odnose, a postoji i odlična studija akademika Živojinovića o kralju Petru u kojoj se iz mnogo dokumenata vidi da su braća jedan drugom bili velika podrška sve dok Petar nije stupio na presto. Posle toga stvari se donekle menjaju.

Snimio film o njenom dedi... Milosavljević i princeza Jelisaveta
Snimio film o njenom dedi... Milosavljević i princeza Jelisaveta

Činjenice- učestvovao je u devet ratova i imao je 14 dvoboja- najodlikovaniji je srpski oficir ikada- komandant jedine srpske konjičke divizije u Balkanskim ratovima- pošto nije bio porodičan čovek, dogovorio se s bivšom ženom da sina Pavla poveri na čuvanje kralju Petru I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track