Balet ne postoji u Nacrtu izmena i dopuna zakona o kulturi
Foto: Nonarodno Pozoriste

Ogorčenje velikog broja baletskih umetnika

Balet ne postoji u Nacrtu izmena i dopuna zakona o kulturi

Pop kultura -
Stokićeva napominje da taj termin, kao stavka izvođačkih umetnosti, teorijski jeste ispravan, ali je suviše opšti i smatra da taj pristup ne uređuje realnu odnosno zatečenu situaciju, niti pomaže da se ona i uredi

BEOGRAD - U važećem zakonu o kulturi balet se vodi kao kao kulturna oblast, dok u Nacrtu izmena i dopuna zakona o kulturi, članu 8, ta oblast se briše, odnosno postoji samo opšti pojam - ples, što je izazvalo ogorčenje velikog broja baletskih umetnika.

Predstavnica Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) i baletski umetnik Narodnog pozorišta Smiljana Stokić rekla je da to Udruženje i stručna javnost smatraju da je nedopustivo izostavljanje termina "balet" kao specifične kulturne oblasti.

Stokićeva napominje da taj termin, kao stavka izvođačkih umetnosti, teorijski jeste ispravan, ali je suviše opšti i smatra da taj pristup ne uređuje realnu odnosno zatečenu situaciju, niti pomaže da se ona i uredi.

"Zakonodavac je nejasan, jer u članu 8. neke pojmove specificirano definiše, kao na primer pantomimu i crikus, a isto tako neke koje su već postojale, kao što je balet izostavlja", primećuje ona. Stokićeva kaže da je isto i u drugim oblastima. Ona je navela primer u oblasti audio vizuelnog stvaralaštva gde je, takođe, ostavljen opšti pojam bez preciziranja pojedinačnih podoblasti koje se odnose na njega.

Član 8. izaziva burnu reakciju javnosti baš iz razloga što nije usaglašen sa terminologijom koja je priznata i prisutna u stručnoj javnosti.

"Što se tiče igre, odnosno umetničke igre, stav UBUS-a je da je to jedna nezavisna umetnička oblast i da kao takva treba da postoji u članu 8. pod terminom umetnička igra, uz naznaku u zagradi da li je u pitanju klasičan balet, savremena i narodna igra", precizira Stokićeva.

Ona podseća da su to profili koji proističu iz obrazovnog sistema Srbije i da su prisutni u institucijama kulture, kao i profesionalnim igračkim ansambima: Narodnom pozorištu, Srpskom narodno pozorištu, nacionalnom ansamblu Kolo, Pozorištu na Terazijama i Bitefu kao "Bitef dens kompaniji".

Što se tiče samostalnih umetnika, ta oblast je sporna i u važećem zakonu o kulturi, smatra Stokić.Nacrt izmena i dopuna zakona o kulturi donekle uređuje tu oblast, prvenstveno zato što uređuje i definiše bolje kulturna područja, odnosno utvrđivanje reprezentativnosti udruženja iz kojih kasnije proističe utvrđivanje statusa samostalnog umetnika i jasno razgraničava šta je to umetnička, a šta je druga samostalna delatnost u kulturi.

Stokićeva smatra da treba razraditi i član 70. koji govori o obavezi lokalne samouprave da izdvaja sredstva za doprinese samostalnih umetnika.

"Do sada je bilo velikih problema sa lokalnom samoupravom u dinamici isplate sredstava, pa su samostalni umetnici često, iako je grad plaćao i preuzimao obavezu ali ne dinamikom koja je predviđena Zakonom o doprinosima, imali dug i kamate koje su morali sami da plaćaju", kaže ona.

Stokićeva smatra da to nije usklađeno sa Zakonom o doprinosima, niti su jasno precizirane nadležnosti, odnosno obaveze lokalne samouprave da po tom osnovu izdvaja sredstva.

"Problem je i što su neke lokalne samouprave, kao na primer Beograd, izdvajale sredstva, a drugi gradovi u Srbiji i opštine nisu ili su to radili, ali sa često neprimerenim uslovima za umetnika", objašnjava Stokić. Ona smatra da je potrebno je da se utvrdi nadležnost i da bude jasno koje ministarstvo usaglašava te kriterijume i ko je zadužen za rešavanje pitanje doprinosa.

"Ta stavka se pojavljuje u Zakonu o doprinosima i u Zakonu o kulturi, ali nije jasno da li je to nadležnost Ministarstva finansija ili Ministarstva kulture", kaže ona i dodaje da je to razlog zašto problem nije ni rešavan.U toku su pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u kulturi u koji su sa predstavnicima Ministarstva finansija, lokalne samouprave, kulture i Ministarstva rada uključeni i predstavnici baletskog sindikata .

"Tu smo se susreli sa nizom tehničkih problema kako da baletski umetnici budu prepoznati kao specifična kategorija, a najčešće pitanje koje se postavlja je "šta kaže Zakon o kulturi"", kaže Stokić.Svi podzakonski akti ili zakoni koji se planiraju ili koji će obraditi specifičnu oblast pozivaće se upravo na Zakon o kulturi i "zato je bitno da on bude precizan što znači da se treba pažljivo pristupiti izradi tog "krovnog zakona" jer iz njega sve ostalo proističe", zaključuje ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track