(VIDEO) SVE ŠTO NISTE ZNALI O KULTNOM FILMU: Roki u 10 anegdota!

Prvi Oskar za film o sportu

(VIDEO) SVE ŠTO NISTE ZNALI O KULTNOM FILMU: Roki u 10 anegdota!

Pop kultura -
Producenti nisu želeli da glavnu ulogu povere jednom anonimusu kakav je tada bio Stalone, već su planirali da Rokija glumi Rajan ONil, Robert Redford, Džejms Kan ili Bert Rejnolds

LONDON - Gotovo 40 godina od snimanja filma "Roki" (1976), koji je Silvestera Stalonea vinuo u zvezde, britanski magazin ShortList iznosi genezu ovog kultnog ostvarenja, ispričanu kroz 10 malo poznatih anegdota.

"Roki" je, uz "Razjarenog bika", verovatno najpoznatiji film o boksu koji je ikada snimljen, jedna od najvećih sportskih saga u istoriji kinematografije. Priča o usponu skromnog borca iz Filadelfije omogućio je Silvesteru Staloneu da se probije u Holivudu.

Realizacija projekta, međutim, nije bila nimalo laka, ali su Staloneova upornost i ubeđenje na kraju uspeli da ubede i najneodlučnije producente.U osvrtu na film, ShortList iznosi 10 zanimljivih detalja.

1. Producenti nisu želeli da glavnu ulogu povere jednom anonimusu kakav je tada bio Stalone, već su planirali da Rokija glumi Rajan O"Nil, Robert Redford, Džejms Kan ili Bert Rejnolds. Popustiće pred Staloneovim ultimatumom: ili on ili ništa od filma.

2. Film je raspolagao budžetom koji je jedva prelazio milion dolara. Iznos je bio tako skroman da su Berdžes Meredit (Miki) i Karl Veders (Apolo Krid) morali da dele ložu. A film je zaradio 225 miliona dolara širom sveta.

3. Suzan Sarandon se prijavila za ulogu Adrijane Penino, ali je odbijena kao "previše lepa" u korist Talije Šajr.

4. Stalone je prvu verziju scenarija napisao za samo tri dana.

http://www.youtube.com/watch?v=Hj0jzepk0WA

5. Reditelj Džon Avildsen dotad nije video nijedan bokserski meč.

6. Staloneov otac (lik koji zvoncetom najavljuje početak runde), brat (ulični plesač) i prva supruga, takođe, su učestvovali u snimanju filma.

7. Scenario filma bio je inspirisan legendarnim duelom između Mohameda Alija i Čaka Vepnera koji je održan 24. marta 1975.

8. Rokijev pas bio je Staloneov pas u stvarnom životu.

http://www.youtube.com/watch?v=e-BELY3r2Ik

9. Stalone je toliko vremena provodio udarajući u zamrznuto meso koje visi na kukama tokom famoznih scena treniranja, da je na zglobovima zadobio trajne posledice.

10. Roki je prvo ostvarenje o sportu koje je osvojilo Oskara za najbolji film.

http://www.youtube.com/watch?v=FgwFkEUcIK8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track