CNN ISTRAŽUJE: Srbija bolja od Holivuda za snimanje velikih filmova!
Foto: Dragan Kadic

Sa svetskim zvezdama

CNN ISTRAŽUJE: Srbija bolja od Holivuda za snimanje velikih filmova!

Pop kultura -
zahvaljujući srednjovekovnim tvrđavama, razbacanim planinama i modernim gradovima, svaki kraj može da posluži Holivudu, i podseća da su ovde snimani “Koriolan” Rejfa Fajnsa, istorijski triler “Gavran”, u kojem je igrao Džon Kjuzak, “Novembarski čovek” sa Pirsom Brosnanom, koji je ove jeseni imao premijeru

Svoj decembarski serijal pod naslovom "Na putu", američki CNN nastavio je predstavljanjem potencijala Srbije, pričom u kojoj istražuje da li naša zemlja može postati nova omiljena destinacija za holivudske producente.

"Šta biste uradili ako treba da snimite poznatu priču o Fileasu Fogu, junaku pisca Žila Verna, koji dokazuje da je moguće obići svet za svega 80 dana? Naravno, mogli biste da putujete s ekipom oko sveta i snimate sve delove na različitim meridijanima, ili biste mogli da najveći deo svog vremena provedete snimajući u Srbiji", objavljuje CNN.

Na ovoj američkoj mreži aktuelna je i reklama Srbije koja treba da privuče posetioce i investitore, međutim reklamni spot je izazvao i oštre kritike, jer je TV adaptacija Vernovog romana "Put oko sveta za 80 dana", sa Pirsom Brosnanom u glavnoj ulozi, većim delom snimljena 1989, u tadašnjoj Jugoslaviji. Zahvaljujući svojim geografski raznolikim predelima, Srbija je u tom filmu “glumila” čak 18 zemalja, dok je samo Beograd pred kamerom oživeo sedam svetskih gradova.

"Srbija ima dugu tradiciju snimanja filmova", izjavila je za CNN Ana Ilić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije, podsećajući da su još tokom 70-ih i 80-ih godina ovde snimane velike svetske koprodukcije.Sada mnogi svetski producenti opet gledaju ka Srbiji, koja se trudi da poveća svoj značaj na "igralištu" zvanom sedma umetnost. CNN beleži da, zahvaljujući srednjovekovnim tvrđavama, razbacanim planinama i modernim gradovima, svaki kraj može da posluži Holivudu, i podseća da su ovde snimani "Koriolan" Rejfa Fajnsa, istorijski triler “Gavran”, u kojem je igrao Džon Kjuzak, “Novembarski čovek” sa Pirsom Brosnanom, koji je ove jeseni imao premijeru.

SA SVETSKIM ZVEZDAMAReputaciju Srbije u filmskom svetu naročito podiže producentkinja Anđelka Vlaisavljević, čija je kuća “Work in Progress” dovela u njenu zemlju brojne strane projekte i producente sa kojima je sarađivala."O Srbiji se danas priča u svetu, i to ne samo zbog toga što imamo dobre lokacije i kvalitetnu ekipu filmskih radnika, već i zato što je sada pravo vreme za snimanje u Srbiji. I opet, svi koji dođu ovde imaju tako mala očekivanja, i uvek im se dopadne i budu prijatno iznenađeni", izjavila je Anđelka Vlaisavljević.

(Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track