OBRAZ JE U PITANJU: Evo zašto sve više žena u svetu brije lice
Foto: Profimedija

Istraživanje dermatologa

OBRAZ JE U PITANJU: Evo zašto sve više žena u svetu brije lice

Pop kultura -
S tačke antiejdžinga ovde brijanje može imati efekta. Ono podstiče rad kolagena što redukuje bore

Nova istraživanja dermatologa došla su do saznjanja da svako brijanje izaziva da dlaka bude deblja, tamnija i jača. Dermatolozi sada tvrde da je to mit. Četrdesetšestogodišnja Anđela iz Velike Britanije brije lice tri puta nedeljno u poslednjih osam godina i ne može biti srećnija rezultatima. Ona tvrdi da nije tačno da joj rastu jače i tamnije dlačice.

"Šminku nanosim mnogo lakše, a koža bolje upija proizvode", rekla je Anđela, dodajući da nikada nije imala lepšu kožu lica. Žene takođe imaju dlačice po licu, baš kao i muškarci, samo su naše kratke i svetle. Neki se rode pod srećnom zvezdom pa su njihove facijalne dlačice gotovo nevidljive, dok se kod tri četvrtine žena dlačice više primećuju s godinama, posebno nakon menopauze. Dizbalans hormona i sindrom policističnih jajnika takođe mogu stimulisati rast tamnih dlačica.

Osim uklanjanja dlačica brijanje navodno uklanja i sloj mrtvih ćelija sa površine kože. Ali, evo šta kažu deromatolozi.

"S tačke antiejdžinga ovde brijanje može imati efekta. Ono podstiče rad kolagena što redukuje bore. Gde god je koža imala neku traumu kolagen stimuliše njeno obnavljanje”, kaže dr Majkl Prager.

Štaviše, i dr Majkl tvrdi da dlačice neće rasti deblje i tamnije.

"Ako uklanjate dlačicu s vrha kože to neće učiniti da ona raste jača jer je niste čupali iz korena i to nema nikakve veze jedno s drugim", kaže on i dodaje da to čini brijanje čini da muškarci sporije stare nego žene.

Iako statistike pokazuju da je u Velikoj Britaniji tokom 2013. godine preko 3,5 Britanki redovno pazarilo Gillette brijače mnogi dermatolozi su i dalje podeljeni kada je u pitanju brijanje ženske kože.

Inače, godinama se šuškalo da su dve najveće zvezde Holivuda Merilin Monro i Elizabet Tejlor brijačem uklanjale dlačica s lica. Merlinka je navodno imala kompleks da će joj se pod svetlima reflektora videti dlačice, te je u svakom trenutku želela besprekorno lice.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track