TEORIJA BOJA: Pronađite pravu nijasnu za sebe!

Našminkajte se kao profesionalac

TEORIJA BOJA: Pronađite pravu nijasnu za sebe!

Pop kultura -
Koliko si puta kupila u parfimeriji kul boju ruža ili rumenila, a kada si ju probala kod kuće, shvatila si da ti boja ne stoji? Bez obzira da li je u pitanju ružičasti ruž ili zlatna senka, shvatila si da ti ta nijansa nikako ne ide uz kožu. Za to postoji i razlog, a zove se teorija boja

Šminkanje je jedna vrsta umetnosti, a da bi to umeće imala u malom prstu, potrebno je poznavati teoriju boja odnosno krug boja.

Prvi korak usavršavanja boja je poznavanje podtonova: toplih, hladnih i neutralnih. U tople podtonove ubrajamo crvenu i narandžastu boju, a u hladne zelenu i plavu boju. Žuta i ljubičasta su neutralne boje i u zavisnosti s kojim ih bojama grupišemo, mogu biti i hladni i topli podtonovi.

U drugi korak se ubraja poznavanje nijansi boja i njihovih 'parova'. Jednostavno odaberi jednu boju s kruga i pronađi boju koja se nalazi suprotno od prve odabrane boje. Svaka boja ima svog para, a primer su crvena i zelena, plava i narandžasta, ljubičasta i žuta.

U nastavku ćeš otkriti zašto je to bitno...

Podloga i puderPostoje tri podtona kože: topao, hladan i neutralan. Određivanje podtona tvoje kože ima veliku ulogu pri odabiru idealne nijanse pudera, ruža ili rumenila. Postoji nekoliko načina kako možeš otkriti svoj podton kože, a najjednostavniji je 'test vena'.

Pogledaj svoje vene na zapešću. Ako su plave boje, onda imaš hladan podton kože, a ako su zelene, onda si 'topla'. Ako ne možeš da proceniš koja si boja, onda imaš neutralan podton. Hladnim podtonovima odgovaraju ružičaste podloge, a toplima žute. Razumevanje boja je jako bitno jer ćeš onda znati koje nijanse najbolje pristaju tvojoj koži.

KorektorAko stvarno želiš prekriti bubuljicu ili tamne podočnjake, prvo moraš rešiti problem. Dakle, što to znači? Nepravilnosti ćeš prekriti samo ako koristiš boju suprotnu od boje svojih nepravilnosti (priseti se kruga boja). Recimo da imaš tamne, plave podočnjake, boja korektora koju moraš koristiti je narandžasta. Crvenu, ružnu bubuljicu ćeš prekriti zelenim korektorom.

RumeniloKod šminkanja stvarno nema pravila i uvek možeš eksperimentisati s puno različitih nijansi. Ali ako stvarno želiš da istaknep svoje lice, bitno je odabrati pravu boju rumenila za tvoju kožu. Kao što smo već spominjali, poznavanje podtona kože je od velike važnosti. Ako si hladan podton, oboružaj se ružičastim rumenilo, a ako si topao podton, odaberi breskvastu nijansu. Neutralan podton ima najviše sreće jer on može koristiti i ružičasta i breskvasta rumenila.

OčiBoju senke biraš prema boji svojih očiju. Ako imaš lepe, plave okice odaberi smeđe nijanse senke. Zelenim i smeđe-zelenim okicama pristaju ljubičasta i roza senka, a smeđim očima pristaju sve boje. Ako baš želiš da naglasiš svoje smeđe oči koristi ljubičastu, zlatnu ili plavu senku.

Ruž za usneS pravom bojom možeš naglasiti boju svojih lepih očiju, crte lica i lepe usne. Hladnom podtonu pristaju crveni ruževi i boje fuksije, a toplom podtonu narandžasti, koralni i breskvasti ruževi. Ako si tamnija, dobro će ti pristajati i ljubičasti i tamnocrveni ruževi.

(teen385)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track