OVA TEORIJA ĆE VAM PROMENITI POGLED NA FILM: Činjenice iz Titanika koje vas teraju da mislite
Foto: Printskrin

Greške ili fantastika

OVA TEORIJA ĆE VAM PROMENITI POGLED NA FILM: Činjenice iz Titanika koje vas teraju da mislite

Pop kultura -
Šta ako "Titanik" nije samo epska ljubavna priča u uslovima pomorske tragedije? Šta ako je to zapravo epski naučno fantastični film? To je jedna od teorija koja se širi internetom

Teoriju "zavere" počeo je momak pod imenom Met na Fejsbuku pre nego što se ovaj "virus" raširio na sve ostale društvene mreže. Suština je sledeća: Džek iz Titanika bio je zapravo putnik kroz vreme poslat da spase Rouz od samoubistva i da promeni istoriju.

Sigurno se sećate scene kada Džek Doson (Leonardo Dikaprio) pronalazi Rouz (Kejt Vinslet) kako praktično visi sa broda, spremna da skoči u okean i uspeva da razgovara sa njom i vrati je nazad.Ovo možda seluje smešno, ali razmislite na trenutak, napisao je teoretičar."Da je Rouz skočila u okean, brod bi se zaustavio i počeo potragu za njom. Kašnjenje bi dovelo do toplijeg vremena i Titanik ne bi pogodio ledeni breg. Zato je u filmu Džek sebi napisao poruku da treba da provede što više vremena sa njom, njegov posao je bio da osigura njen opstanak."

I dalje zvuči smešno. Ali postoje dokazi koji podržavaju ovu teoriju putovanja kroz vreme, neki uverljiviji od drugih.

1. Džek pominje ribolov na jezeru Visota koje je veštački napravljeno 1917. godine, 5 godina nakon što je Titanik potonuo. Ovo Džek priča Rouz i objašnjava da kada je upao u led na jezeru osećao se kao da hiljade noževa probadaju njegovo telo.

2. Džek tvrdi da će voditi Rouz na roler koster u Santa Monici koji nije bio izgarđen do 1916. godine, Ako nije putnik kroz vreme, kako bi on znao sve ove stvari. Dok je slikao njen akt, pričao joj je kako je prodavao portrete za 10 centi pored roler kostera.

3. Džek nema nikakav novac niti valutu kod sebe u tom periodu, tako je i morao da se kocka da bi dobio kartu za Titanik. U uvodnoj sceni, vidi se kako Džek osvaja kartu na pokeru, ali pretpostavljamo da je koristio neki novac da bi uopšte ušao u igru na prvom mestu?

4. Njegova frizura uopšte nije pripadala toj eri, a ranac nije bio uobičajen sve do kasnih 30-ih godina.

Svi vole dobre teorije, ali ova verovatno samo znači da reditelj Džejms Kameron samo nije bio dobar u proveri činjenica. Ima jedna ne baš mala činjenica koja ovo možda može da reši: Rouz je bila sama, ne računajući Džeka, na zadnjem delu broda, tako da niko ne bi znao da se ona bacila u okean pa se tako ni brod ne bi zaustavio.

Ali opet, sa druge strane, nije baš da Kameron nikada nije snimio putovanje kroz vreme (Terminator). Pa zašto se zaustaviti samo na tome? Možda je Džek takođe nastao u okeanu i probudio se na plaži na početku filma "Inception"? Ili na alternativnom tajmlajnu gde kada umre Džek dobijamo Velikog Getsbija?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track