(FOTO) OVO VIDI SAMO 25 ODSTO LJUDI: Ako razlikujete 39 boja na slici, vi ste jedan od retkih
Foto: Profimedija

Da li ste vi među njima?

(FOTO) OVO VIDI SAMO 25 ODSTO LJUDI: Ako razlikujete 39 boja na slici, vi ste jedan od retkih

Pop kultura -
Dijana Derval, stručnjak za neuromarketing, objavila je sliku koja je vizuelni test i koji utvrđuje kakvu vrstu vida ima osoba

Dok se ceo svet raspravljao koje je boje čuvena "haljina", postoji naučni razlog zašto su je neki videli kao belo-zlatnu, a neki kao plavo-crnu, a on ima veze sa distribucijom boja u našim očima.Test je zapravo spektar boja koji se sastoji od 39 jedinstvenih boja. Broj nijansi koje osoba može da razlikuje na grafikonu ukazuje na iznos receptora boja koje ta osoba ima.

- Ako vidite manje od 20 boja, kao i četvrtina stanovništva, vi ste dihromata, što znači da imate sve vrste receptora boja.- Oni koji vide između 20 i 32 boje, a to je većina stanovništa - su trihromate koji imaju 3 različita receptora boja.- Oni koji vide 32 do 39 boja, imaju četiri vrste receptora u očima. Oni su tetrahromate, grupa koju čini oko četvrtina stanovništva.

Tetrahromate inače imaju manje verovatnoće da budu prevareni optičkim iluzijama, kao što je debata o "haljini".Naravno, postoje nedostaci u vezi polaganja ovog testa na kompjuteru ili telefonu, jer su računari ograničeni u plaeti u boja i to potencijalno može da proizvede lažne rezultate, prema pisanju sajta za razbijanje mitova Snopes.com.U svakom slučaju, prilično je zanimljivo da znate da neki ljudi mogu da vide boje drugačije od vas.

Pogledajte test boja ispod i testirajte u koju grupu spadaju vaše oči.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track