Jorgos Dalaras: Čast mi je što sam ponovo u Beogradu
Foto: Stefan Jokić

Vrhunska svirka na 16. Gitar art festu

Jorgos Dalaras: Čast mi je što sam ponovo u Beogradu

Pop kultura -
Pored muzičara iz Grčke, beogradsku publiku do 15. marta u Domu omladine očekuju imena iz Španije, Italije, Turske i Kine
1 / 2 Foto: Stefasn Jokić

Jorgos Dalaras, jedan od najvećih pevača svih vremena grčke tradicionalne muzike rebetiko, kao gost Beograda i prvi izvođač na 16. Gitar art festivalu održao je u utorak veče spektakularan koncert u Sava centru.Slavni grčki pevač napunio je veliku dvoranu do poslednjeg mesta, a u maestralnom izvođenju, između ostalih, uživali su i Goran Vesić, Vesna Čipčić, Nataša Ninković, Marko Stojanović... Dalaras je tri pesme izveo uz pratnju gitare, a onda mu se na sceni pridružio bend. Usledila je nezaboravna svirka, a publika je velikana grčke muzike posle svake pesme nagradila ovacijama.Inače, Dalaras je u Srbiji četvrti put, a nakon deset godina, kako sam kaže, presrećan je što je deo tako važnog festivala.- Srećan sam što ću ponovo svirati za ljude u Beogradu. Priznajem da sam ljubomoran što Grčka, zbog situacije u kojoj je, nije u mogućnosti da napravi ovako veliki i važan festival gitare, a počastvovan sam što učestvujem na njemu - rekao je Dalaras.

Romantično... Suzana Mančić, Nataša Ninković i Vesna Čipčić
Romantično... Suzana Mančić, Nataša Ninković i Vesna Čipčić

Veliki muzičar ostvario je posebno zanimljivu, višedecenijsku saradnju i prijateljstvo s Goranom Bregovićem, s kojim je 1999. snimio album. U to vreme održali su koncert na Aristotelovom trgu u Solunu, u znak podrške narodu Srbije i Crne Gore tokom bombardovanja NATO.I velika imena gitare iz Španije, Italije, Turske i Grčke posetiće Beograd tokom pet dana trajanja Gitar art festivala. Večeras će se u Domu omladine predstaviti Oman Kaminski, pobednik prošlogodišnjeg festivala, a nakon njega beogradska publika će moći da uživa u zanimljivoj kombinaciji španskog, brazilskog i kineskog zvuka Bejđing dua, pekinškog gitarskog sastava koji čine Meng Su i Jameng Vang.(M. C.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track