Premijera filma Za kralja i otadžbinu
Foto: Damir

Dokument o ravnogorcima

Premijera filma Za kralja i otadžbinu

Pop kultura -
Novo ostvarenje Radoša Bajića govori o patriotama prinuđenim da odu u izgnanstvo zbog komunističke represije posle Drugog svetskog rata
1 / 8 Foto: Damir

Igrani film „Za kralja i otadžbinu“ reditelja i scenariste Radoša Bajića premijerno je prikazan sinoć u punom Sava centru.

Crvenim tepihom prošetala je ekipa filma: Neda Arnerić, Marko Nikolić, Ljiljana Stjepanović, Irfan Mensur i drugi, a posebnu pažnju privukao je kraljevski par Karađorđević.

Neda Arnerić
Neda Arnerić

Film je posvećen stotinama hiljada oficira, rodoljuba, patriota, pripadnika i simpatizera Ravnogorskog pokreta koji su, usled represije nove komunističke vlasti, bili prinuđeni da trajno napuste Srbiju i odu u izgnanstvo u SAD, Kanadu i Australiju po završetku Drugog svetskog rata.

Marko Nikolić
Marko Nikolić

Snažna emocija- Očekujem da će film ostati kao trajna vrednost u srpskom narodu. Biće jedna vrsta dokumenta u kojem ćemo prepoznati ko smo i gde smo. Mislim da će izazvati snažnu emociju - rekao je Bajić.

Saša Joksimović sa ženom
Saša Joksimović sa ženom

Projekat je okupio veliki broj značajnih glumačkih imena. Među njima su, posle duge pauze na filmu, pored Nenada Okanovića i Nebojše Glogovca, Marko Nikolić i Neda Arnerić kao tumači glavnih uloga.

Jelena Gavrilović
Jelena Gavrilović

Veliki povratak- Svi ovo najavljuju kao moj veliki povratak, ali to je bila pauza kao i svaka druga. Značajno je da trajem ovoliko dugo - rekla je Neda.

Ana Sakić i Suzana Mančić
Ana Sakić i Suzana Mančić

Tema filma privukla je brojne ličnosti iz sveta politike, društva i kulture, među kojima su bili i Dragan Šutanovac, bivši ministar kulture Predrag Marković, Suzana Mančić, Slobodan Trkulja i drugi. Glavni glumci Okanović i Glogovac nisu se pojavili na crvenom tepihu.

Bojan Pajtić
Bojan Pajtić

Ratni vihorFilm prati sudbinu podoficira vojske Kraljevine Jugoslavije Milisava Janjića, koga aprilski rat 1941. zatiče kao vozača đenerala Borivoja Mirkovića. Nošen ratnim vihorom, Milisav postaje posilni pukovnika Dragoljuba Draže Mihailovića i u maju 1941. dolazi na Ravnu goru.

Predrag Marković
Predrag Marković

Danica Drašković
Danica Drašković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track