Marinko Madžgalj za Kurir: Glumci danas jedva krpe kraj s krajem
Foto: Damir Dervisagic

Intervju, dramski umetnik o problemima profesije

Marinko Madžgalj za Kurir: Glumci danas jedva krpe kraj s krajem

Pop kultura -
U prošlosti se lakše živelo. Glavna razlika je u tome što nama ostaje malo vremena da se bavimo svojim poslom. Pretvorili smo se u potrošačko društvo

Marinko Madžgalj jedan je od glumaca koji pretežno igraju u teatru. Publika trenutno može da ga gleda u predstavama „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Avgust u okrugu Osejdž“ i „Kazimir i Karolina“ u Ateljeu 212 i u Jugoslovenskom dramskom.

Nedavno je dobio odlične kritike za ulogu mecene Petra Radovanovića u komadu „Male tajne“, u kojem je s Predragom Ejdusom jedan od iskusnijih članova ekipe.- Moj lik je čovek koji je stvarno postojao i sama ta činjenica dovoljno je inspirativna za mene kao glumca. Reč o vrlo imućnom čoveku koji je pre Drugog svetskog rada osnovao pozorišnu trupu. On je svoj novac uložio u pozorište, a danas se niko ne bi odvažio na takav potez.Koliko se razlikuje život glumaca nekad i danas?- Danas su glumci ograničeni time kako da prežive mesec dana, plate struju i druge račune. U prošlosti se lakše živelo. Glavna razlika je u tome što nama ostaje malo vremena da se bavimo svojim poslom. Pretvorili smo se u potrošačko društvo.Kako vi preživljavate?- Igram mnogo i van matične kuće. Nekoliko predstava je urađeno u privatnoj produkciji. Imamo mnogo gostovanja po regionu. Ne brojim više. Srećan sam što mogu da radim.Atelje 212 posle mnogo godina vraća se na Sterijino pozorje.- Veoma me raduje što će se drama „Kazimir i Karolina“ igrati u Novom Sadu, kao i na festivalu u Rijeci. Vrlo smo motivisani da se pokažemo u što boljem svetlu.Očekujete li nagradu kao dokaz svog rada?- Sterijina nagrada je samo trenutna stvar. Ne mislim da je bilo koje priznanje obeležje jednog glumca ili njegove dotadašnje karijere. Posle takvih stvari treba samo ići dalje.Nemamo više priliku da vas gledamo s bivšom suprugom Dubravkom Mijatović. Zašto se predstava „Doručak kod Tifanija“ više ne igra?- Skinuta je s repertoara jer nije donosila prihode s blagajne. U podeli ima mnogo glumaca i razlozi su samo ekonomske prirode.Šta ćete raditi tokom leta?- Snimaću seriju u Crnoj Gori. Očekuje me i rad na novoj predstavi.Zašto vas zaobilaze filmski reditelji?- Malo se snima. Dešavalo se da nisam mogao da prihvatim angažman kad su me zvali zbog drugih poslova. Zadovoljan sam svojom karijerom. Kod nas poslovi dolaze u talasima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track