PRVA REKLAMA IZ KRALJEVINE JUGOSLAVIJE 1926. GODINE: Traje 7 minuta i magična je
Foto: Jutjub

Oduševićete se

PRVA REKLAMA IZ KRALJEVINE JUGOSLAVIJE 1926. GODINE: Traje 7 minuta i magična je

Pop kultura -
Reklama je snimljena u ambijentalnim celinama predratnog Beograda, koji je u to vreme upisan u kulturnu mapu Evrope XX veka. To je doba srpskog nadrealizma, zenitizma, modernizacije, prvih ozbiljnih pokušaja individualnog i seksualnog oslobođenja

Današnje reklame su brze, bučne, kratke, pune zvukova i boja. Ali, nije uvek bilo tako. Ne biste verovali ali ovo je jedna od prvih reklama iz Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca snimljena 1926. godine u Beogradu, a reklamira zubnu pastu Kalodont.

Reklama, koja je snimana kao nemi film, traje neverovatnih sedam minuta i 42 sekunde. U središtu priče je Natalija kraljica plaže, uvek okružena muškarcima i Milica, koja je uvek sama, a ne zna zašto je to tako.Stoga odluči da potraži savet od Natalije, koja joj, naravno, otkrije da se sve krije u zubnoj pasti. Reklama je snimana u Beogradu u režiji Josipa Novaka.

Reklama je snimljena u ambijentalnim celinama predratnog Beograda, koji je u to vreme upisan u kulturnu mapu Evrope XX veka. To je doba srpskog nadrealizma, zenitizma, modernizacije, prvih ozbiljnih pokušaja individualnog i seksualnog oslobođenja.

Milicu je glumila Ljubica – Buba Veljković (umetnički Anita Mir) a Nataliju Nevenka Urbanova, poznata glumica beogradskog pozorišta. Reklama je nastala u produkciji Pobeda filma, a prikazivala se u tadašnjim bioskopima. Neverovatno je da i danas kao i pre 89 godina ideja reklamiranja kozmetičkih proizvoda nije se previše promenila. Pogledajte:

http://www.youtube.com/watch?v=2GGhKBek93c

Dve godine kasnije reditelj Novak je trebao da snimi novu reklamu za otvoreni rudnik Jerma. Ali, umesto klasične reklame reditelj se odlučuje da snimi svoj prvi igrani film kroz koji će promovisati spomenuti rudnik.

Film “Rudareva sreća” smatra se prvim srpskim naručenim filmom, snimanje je naime pomogao privatnik Eskontna banka iz Beograda, kojem se prvobitno nije dopala ideja o igranim filmu jer je strahovao da će zbog toga rudnik pasti u drugi plan.Ipak, Novak ih je uverio da će čuvati njihove interese i kreće snimanje filma čiji je radni naziv bio “Blago cara Radovana” a govori o pustolovima koji nadomak novog rudnika tragaju za blagom. Novak ponovno angažuje Ljubicu Veljković koja se tokom snimanja zaljubila u Čedomira Penčića, pa su njih dvoje pre završetka snimanja pobegli.

To je izazvalo neviđen skandal, a film je na jedva uz pomoć fotografija završen. Novak je dobio dobar novac, 50 dinara za metar filmske trake, a zbog afere gledaoci su pohrlili u bioskope da provere da li se oseća čarolija između dvoje glumaca i na velikom platnu. Naravno, rudnik je dobio najbolju moguću reklamu.

http://www.youtube.com/watch?v=g7v0gBCYRMM

(Telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track