ĐORĐE MAKAREVIČ: Balet pozitivno utiče na decu s autizmom!
Foto: Nemanja Pancic

Uspeh

ĐORĐE MAKAREVIČ: Balet pozitivno utiče na decu s autizmom!

Pop kultura -
Prvaku baleta Pozorišta na Terazijama, koreografu i reditelju Đorđu Makareviću danas će na Svetski dan igre biti uručena godišnja nagrada Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije Terpsihora za predstave „Oni“.

Prvaku baleta Pozorišta na Terazijama, koreografu i reditelju Đorđu Makareviću danas će na Svetski dan igre biti uručena godišnja nagrada Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije Terpsihora za predstave „Oni“.Ovim projektom umetnik je posle dve decenije vratio na malu scenu Narodnog pozorišta balet, a za njegov debitantski rediteljski poduhvat mjuzikl „Čarobno putovanje“, u kom igraju deca s autizmom, i dalje se traži karta više. Brzo se stariU razgovoru za Kurir Makarević govori o položaju svoje profesije i šta država mora da promeni kako bi šansu dobili mladi.- Baletski umetnici u Srbiji daju maksimum od sebe. Nažalost, osećam se da nismo dovoljno srećni i zadovoljni jer imamo problem ne samo materijalne prirode već i što se u kulturu ne ulaže dovoljno. Nama igračima problem su i godine. Možemo da igramo samo do četrdesete, a godine brzo lete dok se dokažete. Čeka se dugo na uloge, dobrih naslova je malo, a vi, kada se okrenete, shvatite da niste dobili koliko ste uložili - kaže Đorđe.Autorski projekat inkluzivni mjuzikl "Čarobno putovanje", u kome igraju deca sa autizmom, trenutno nema matičnu scenu.

- Ideja nam je da menjamo dvorane. Deca koja igraju u predstavi su se promenila. Nismo primetili to samo mi kao deo ekipe već i njihovi roditelji. Pripremamo novo izvođenje već u maju i trenutno vežbamo s njima neke brzalice koji govore bolje nego profesionalni glumci.

On otkriva da će u novoj sezoni, posle dva nagrađena društveno važna projekta, raditi nešto sasvim drugačije.

- Voleo bih da režiram komediju. Želeo bih da nasmejem publiku i da radim sa profesionalnim glumcima.

Zamalo glumacĐorđe ne žali što nije postao glumac, već je rezervno zanimanje pronašao u režiji.- Studirao sam glumu kod Mirjane Karanović, a klasić mi je bio Nenad Okanović. Posle druge godine sam napustio i upisao režiju. Nije mi žao.

Menjajte zakonVideti balerinu sa 50 godina na sceni je van pametiMakarević kao rešenje za izlazak iz krize vidi donošenje novih zakonskih rešenja.- Nekad su igrači išli u penziju sa 43 godine, a sada su starosnu granicu podigli za deset godina. Videti balerinu sa 50 na sceni je van pameti. Očekujem da će se to promeniti i da ću kao igrač otići u penziju da bi mogli mladi da se zaposle.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track