ATELJE TERA U KIKINDI: Inspirativan studentima i već afirmisanim vajarima
Foto: Saša Urošev

Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti

ATELJE TERA U KIKINDI: Inspirativan studentima i već afirmisanim vajarima

Pop kultura -
Saznanje da će u Kikindi biti otvoren, u svetu jedinsten muzej, a potom i koledž “Tera", na studenate je ostavio upečatljiv utisak

KIKINDA: U susret 34. sazivu Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti, koji će tokom jula okupiti šestoro umetnika iz Indije, Švajcarske, Italije i naše zemlje, u ateljeu ”Tera”, proteklih dana, vajali su studenti Akademija iz Novog Sada, Beograda i sa Cetinja.

Saznanje da će se u krugu nekadašnje kikindske kasarne otvoriti u svetu jedinsten muzej, a potom i koledž “Tera", na studenate je ostavio upečatljiv utisak:­

"Fascinirana sam ambijentom ateljea koji inspiriše. Uslovi za stvaranje skulptura velikog formata su fenomenalni. Počastvovana sam što mi se pružila prilika da budem ovde. Poznato je da vajari iz celog sveta poziv za učešće na simpozijumu, doživljavaju kao krunu karijere. Super je što će se u Kikindi otvoriti muzej i koledž “Tera”. Studentima će, kako sam od domaćina čula, biti omogućeno da doktoriraju na temu velikih terakota", ­kaže Jelena Prokopović, studentinja Akademije umetnosti u Novom Sadu.

I njen kolega sa Cetinja, Milutin Kasun, očaran je „Terom“:­

"Oduševljen sam ovim prostorom. Nadam se da ću još koji put doći. Drago mi je što će na svetskoj kulturnoj mapi, Kikinda zauzeti još značajnije mesto kada se otvore muzej i koledž­", iskren je on.

A kada će u krugu bivše kikindske kasarne, pod krovom nekadašnjeg manježa, biti smešten deo bogatog fundusa “Tere”, koji obuhvata više od 1.000 monumentalnih skulptura, zavisi od priliva sredstava. Novac koji su dosad obezbedili Ministarstvo kulture, resorni Pokrajinski sekretarijat i opština Kikinda, utrošen je za sanaciju leve strane krova, horizontalnu izolaciju zidova i betoniranje poda­podloge budućeg podnog grejanja:

"Ako muzej ne bude otvoren ove godine, a mislim da šanse nisu baš velike, do sledeće jeseni bi to moralo da se desi. Realizacija ovog projekta ne dovodi se u pitanje", ukazuje Slobodan Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Tera".

Na ideju da u Kikindi, organizuje „Teru“, Kojić je došao još 1968. godine. Prvi simpozijum organizan je tek 14 godina kasnije, u jednom od nekadašnjih pogona fabrike „Toza Marković“, koji je postao kultno vajarsko mesto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track