Mjuzikl Violinista na krovu: Muke Jevreja u zlom svetu
Foto: Momir Polzović

Komad spojio dva pozorišta

Mjuzikl Violinista na krovu: Muke Jevreja u zlom svetu

Pop kultura -
Komad će 23. maja biti izveden u Novom Sadu, a jednu od uloga igra Jovana Balašević, koja je glumila i u verziji sa Zafirom Hadžimanovim

Komad „Violinista na krovu“, jedno od najpopularnijih dela u povesti mjuzikla, 23. maja će se u novoj verziji pojaviti pred novosadskom publikom - kao rezultat prve zajedničke saradnje Novosadskog pozorišta i Srpskog narodnog pozorišta.Posle kultne postavke Voje Soldatovića sa Zafirom Hadžimanovim u glavnoj ulozi, predstavu radi reditelj iz Budimpešte Atila Bereš, a lik čuvenog oca velike porodice tumači Aron Balaš. Jednu od tri ženska lika, pored Emine Elor i Agote Ferenc, igra Jovana Balašević.Brani svoj lik- Devedesetih sam sa osnovnom školom prvi put videla „Violinistu na krovu“. Bila sam fascinirana. Sve je bilo kao bajka. Za mene i moje sazrevanje bila je to jedna značajna predstava - kaže Balaševićeva za Kurir:- Igram lik Have, koja nosi određenu dramsku težinu. Jedina je ćerka koje se otac odriče. Sve ostale se nekako provuku. Uvek me raduje kad moram da branim sudbinu junaka, ma koliko bilo teško.

Foto: Miomir Polzović
Foto: Miomir Polzović

Komad se bavi Jevrejima koji pokušavaju da održe u životu tradiciju u jednom neprijateljskom svetu i ljudima koji pokušavaju da puste korene u mestu gde ih nisu imali i odakle moraju i da pobegnu.Drugačije od originalaJovana je imala priliku da igra u čuvenom mjuziklu i sa Hadžimanovim.- U predstavu sam uskočila 1999. na drugoj godini akademije, igrajući jednu od najmlađih sestara. Vojina verzija je podrazumevala čitav orkestar, balet i hor, dok je Atilina malo skromnija. Razlikuju se prilično. Niko ne može da vam garantuje ishod procesa, ali u tome i jeste magija. Imaćemo sjajnu priliku da nas prati Klesberg bend iz Budimpešte - kaže ćerka Ðorđa Balaševića.Mjuzikl će biti izveden i u čast pobednika na ovogodišnjem Sterijinom pozorju.

Foto: Miomir Polzović
Foto: Miomir Polzović

NagradaDOKAZ DA SAM NA DOBROM PUTUJovana Balašević se nakon porođaja vratila na scenu ulogom balerine Ane u predstavi „Ostavite poruku (ili Begunci)“, za koju je nagrađena priznanjem „Predrag Peđa Tomanović“.- Nagrada mi mnogo znači. Priznanja su putokazi da ste ipak na dobrom putu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track