Srđan Dragojević: Srpski film namerno uništavaju
Foto: Nebojša Mandić

KANSKI FESTIVAL Srbija opet van trke za palmu

Srđan Dragojević: Srpski film namerno uništavaju

Pop kultura -
Uspostavljena je dominacija čopora prosečnih i polutalentovanih. Takvo stanje nije pogodna platforma za stvaranje uspešnih filmova, kaže Srđan Dragojević

Francuskim filmom „Glavu gore“ s Katrin Denev u glavnoj ulozi, u velikoj dvorani teatra Limijer na Kroazeti sinoć je počeo 68. Kanski festival.Braća Koen predsedavaju žirijem koji će odlučivati o dobitniku Zlatne palme, a po tradiciji u konkurenciji, nažalost, neće biti nijedan srpski film. Razlog za ovu poražavajuću činjenicu da nas decenijama nema na najprestižnijoj svetskoj smotri pokušali smo da saznamo od onih koji filmove stvaraju. Od srpskih reditelja.Zaglibili duboko- Bojim se da je postavljanje ovog pitanja tragikomično. Videli ste da je hrvatska kinematografija decenijama dominantnija u odnosu na srpsku. To je rezultat ozbiljnog višegodišnjeg rada njihovog Filmskog centra. U našoj kinematografiji je uspostavljena dominacija čopora prosečnih i polutalentovanih, koji jedni drugima na konkursima ukrug dodeljuju novac. Takvo stanje nije pogodna platforma za selekciju i stvaranje internacionalno i regionalno uspešnih filmova. Podsetiću da je moj film „Parada“, dobitnik tri nagrade na festivalu u Berlinu, odbijen na tako postavljenom konkursu Filmskog centra - istakao je reditelj Srđan Dragojević.

Daleko nam kao Mars... Kanski festival počeo je juče
Daleko nam kao Mars... Kanski festival počeo je juče

Daleko od bilo čegaNi autori filmova „Enklava“ i „Mamula“ Goran Radovanović i Milan Todorović nimalo optimistično ne gledaju na mogućnost da se srpski film nađe u trci za Zlatnu palmu.- Mislim da je svaki komentar suvišan u zemlji koja nije raspisala konkurs za sufinansiranje proizvodnje igranih filmova već dve godine. Odnos države prema sopstvenoj kinematografiji jasan je pokazatelj koliko smo daleko od bilo čega - zaključio je Todorović.Istina, debitantski igrani film Pavla Vučkovića „Panama“ imaće premijeru u glavnom programu, međutim, to ga ne vodi u konkurenciju za prestižnu nagradu. Podsetimo, Emir Kusturica je 1985. i 1995. pokorio Kan s filmovima „Otac na službenom putu“ i „Podzemlje“, ali od tog njegovog uspeha i dve Palme pali smo u zapećak. Hoćemo li se odatle izvući?

Holivud u FrancuskojŠARLIZ TERON I NATALI PORTMAN NA KROAZETIOvogodišnji Kanski festival uveličala su svojim prisustvom neka od najvećih holivudskih imena. Zvezde poput Šarliz Teron, Toma Hardija, Džulijan Mur i Naomi Vots stigle su u Kan i pre početka festivala, a prisutni su i Katrin Denev, Vensan Kasel, Lea Sejdu, Marion Kotijar, Benisio del Toro, Natali Portman, Kejt Blančet i Metju Mekonahi.Posebno veliko interesovanje privukao je dolazak Žerara Depardjea.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track