BESPLATNA ZABAVA: Ne propustite Green Town Jazz Fest!

Sombor, grad džeza

BESPLATNA ZABAVA: Ne propustite Green Town Jazz Fest!

Pop kultura -
Festival traje od 2. do 4. jula u prostoru popularnog Kabarea. Ulaz je besplatan, a program počinje od 20 sati

Peti po redu c održaće se od 2. do 4. jula u prostoru popularnog Kabarea, smeštenog u dvorištu dečije biblioteke ''Karlo Bjelicki''. Ulaz na festival je besplatan, a program počinje od 20 sati.

Prvo veče festivala zamišljeno je kao zagrevanje pred zvanični festivalski program. Tada će nastupiti jedan somborski džez bend, JazzBond, i poznati novosadski džez orkestar Aleksandar Dujin Orchestra koji će pratiti vokalna izvedba Vladane Marković. Drugi dan biće popunjen veoma zanimljivim muzičkim sastavima koji će somborskoj publici premijerno predstaviti svoja autorska dela. Duo Dharma koji čine Jasna Jovićević (saksofon, frula, udaraljke) i Armand Mesaroš (bass) otvoriće drugi dan festivala. Oni ce predstaviti njihovu stilski nedefinisanu improvizativnu muziku inspirisanu unutrašnjim zvukom kroz kombinaciju različitih akustičnih i električnih instrumenata, procesora i loopera.

Posle njih nastupiće JazzSence, fantastičan kvintet sastavljen od poznatih jazz muzicara i članova RTS Big Banda.

Kao poslednji u nizu autorskih džez sastava ove večeri predstaviće se izuzetan duo iz Istanbula koji čine Onder Focan (gitara) i Batu Salliel (saksofon). Publika će imati jedinstvenu priliku da čuje šta se dobije spajanjem iskustva i talenta starije generacije sa senzibilitetom mlađeg talasa turske, odnosno evropske džez scene. Ovaj duo predstaviće svoj projekat Standard a La Turk koji se najbolje da opisati kao fuzija džez muzike i tradicionalnog turskog tona. Njima će se kao podrška pridružiti još dva srpska muzičara, Fedor Ruskuc (bass) i Miroslav Karlović (bubanj), pa ćemo na sceni zapravo dobiti jedan jedistven kvartet.

Treći i poslednji dan festivala doneće nešto drugačiju atmosferu i zvuk, te će predstaviti znatno drugačiju muzičku scenu. Ovaj festivalski dan počeće sa zvucima brazilske bossa nove, u izvedbi beogradskog kvinteta Luz Azul koji predvodi šarmantna Tijana Krstić. Posle njih nastupiće core bend Naked za koje je karakteristično to što stvaraju miks tradicionalnog muzičkog nasledja sa Balkan sa swing i džez tonovima, što kod gledalaca ostavlja nepogrešivo snažan utisak.

Zvezda poslednje večeri, i svakako zvezda festivala, Akua Naru nastupiće kao poslednji izvođač festivala. Ova poznata američka umetnica po prvi put će se predstaviti publici u Srbiji. Sa svojim bendom čiji članovi stižu iz Francuske, Akua Naru na jedinstven način spaja hip-hop sa džez i soul zvucima i muzičkim senzibilitetom, što publiku širom sveta ostavlja omađijanom. Ova večita putnica koja tokom godine nastupa u gradovima Azije, Evrope i Južne Amerike, domaćoj publici predstaviće svoje albume The Journey Aflame, Live & Aflame Sessions, kao i najnoviji album The Miner's Canary, izdat u februaru ove godine.

Inače, budući da je festival osmišljen kao neprofitna manifestacija, budžet festivala nužno je ograničen zbog čega je angažovanje međunarodnih umetnika često otežano. Zahvaljujući donacijama američke ambasade iz Beograda, festival je uspevao da okupi nekoliko džez umetnika iz Sjedinjenih Država. Festival će ove godine otići korak dalje, poprimivši nešto drugačiju formu – kako novim koncertnim prostorom, tako i učešćem međunarodnih umetnika koji donose nove žanrove, različita eksperimentisanja i drugačije muzičke senzibilitete.

PROGRAMČetvrtak 02. Jul

-20.00 h Jazz Bond Quintet (SRB)

-21.00 h Aleksandar Dujin Orchestra (SRB)

Petak 03. Jul

-20.00 h Dharma Duo (SRB)

-21.15 h Jazz Sence Quintet (SRB)

-22.30 h Onder Focan & Batu Salliel Quartet (TUR)

Subota 04. Jul

-20.00 h Luz Azul Quintet (SRB)

-21.15 h Naked band (SRB)

- 22.30 h Akua Naru ( USA)

Sombor - grad džeza

Prvi somborski džez festival, Green Town Jazz Fest, održan je 2011. godine i trajao je od 17. do 19. juna u prostoru letnje bašte „Bowlingstones“. Festival je nastao u organizaciji somborskog Kulturnog Centra „Laza Kostic“ i nekolicine entuzijasta. Tim ljudi koji organizuju festival i vrše umetničku selekciju čine Aleksandar Dujin, Srđan Maričić, Branko Vučković i Srđan Aleksić, a sve do nedavno i Mihajlo Nestorović. Na prvom festivalu učestvovalo je više od stotinu izvođača, predstavljenih u devet različitih nastupa. Velika posećenost ovog prvog festivala (u tri dana prisustvovalo je preko hiljadu sugrađana) pokazala je da je Somboru preko potrebna takva muzička manifestacija, te da bi festival vrlo lako mogao da preraste u gradsku tradiciju.

Zbog velike posećenosti, festival se narednih godina preselio na plato ispred zgrade županije, što je na jedan romantičan način vratilo i somborsku tradiciju okupljanja na trgovima. Festivalski program je iz godine u godinu postajao sve kvalitetniji, a brojnost publike je u sve većem porastu. Konačno, gostovanjem američkog „Big benda“ 2013. godine, festival poprima i internacionalni karakter. Ideja Green Town Jazz Festivala je da okuplja i predstavlja umetnike iz različitih regija.

Pored negovanja vojvođanske džez tradicije, te promocije mladih džez umetnika iz Vojvodine, tim festivala se trudi da dovodi i promoviše umetnika kako iz ostalih delova Srbije, tako i inostranstva.

U galeriji Kulturnog Centra „Laza Kostic“, u okviru festivalskog programa, svake godine se organizuje izložba slika i/ili fotografija posvećenih džez umetnosti. Prošle godine je to bila izložba radova Henri Matissa pod nazivom Jazz. Na ovogodišnjem festivalu publika će imati priliku da poseti izložbu fotografija retrospektive kroz dosadašnje Green Town Jazz festivale.

Ideja i težnja festivala ogleda se u stvaranju jedinstvenog međunarodnog duha koji bi kroz muziku trebalo da zavlada i samim Somborom. Angažovanjem umetnika iz različitih zemalja koji razvijaju i održavaju džez kao muziku čiste improvizacije, festival na svojevrstan način spaja džez muziku sa gradom, nastojeći da džez učini još jednom od somborskih tradicija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track