OPREZ: Ovu hranu nikada nemojte davati svom ljubimcu!
Foto: Profimedia

Morate odoleti

OPREZ: Ovu hranu nikada nemojte davati svom ljubimcu!

Pop kultura -
Postoje određene namirnice koje nikako ne bi trebalo da dajete svojim krznenim mezimcima

Ponekada je vlasnicima mačaka teško da odole kada njihovi ljubimci pokušavaju da izmole neku ukusnu poslasticu. Međutim, postoje određene namirnice koje nikako ne bi trebalo da dajete svojim krznenim mezimcima.

1. Čokolada Čokolada sadrži sastojke koji mogu biti opasni po mačke, a to su toksini kofein i teobromin. Oni stimulišu srce i nervni sistem, pa mogu imati nepovoljne posledice po zdravlje mace, uključujući povraćanje, povećanu žeđ, nelagodu u abdomenu, neregularan srčani ritam, povišenu temperaturu, napade, pa čak i smrt.

2. Alkohol Verovatno nije potrebno isticati, ali životinje male veličine, poput mačaka, veoma su osetljive na alkohol, pa je bitno skloniti sve izvore gde bi vaša mačka mogla da dođe do njega. Unošenje alkohola može dovesti do povraćanja, gubitka orijentacije, zatupljenosti i sl. U ozbiljnijim slučajevima može doći do kome, napada, pa i smrti, kako prenosi Hafington Post.

3. Kafa Poput čokolade, i kafa sadrži kofein koji može izazvati niz ozbiljnih zdravstvenih problema kod mačaka. Unošenje veće količine kafe može dovesti do povraćanja, dijareje, povećanog uriniranja, povećane žeđi, hiper aktivnosti, ubrzanog rada srca, slabosti, aritmije, napada, kome, pa i smrti.

4. Određene vrste voća i povrća Neke vrste voća i povrća su preporučljive za mace, poput šargarepe, bundeve, brokolija i sl. ukoliko se prethodno skuvaju. Međutim, neke namirnice je potrebno zaobići u ishrani, poput avokada, kajsija, grožđa, belog i crnog luka, trešanja, pečuraka i grožđica. One mogu sadržati različite sastojke koji mogu biti opasni po zdravlje mačaka, pa uvek budite pažljivi sa ostacima hrane.

5. Mlečni proizvodi Iako vlada ustaljeno mišljenje da je mleko omiljena hrana za mace, mlečni proizvodi nisu pogodni za odrasle mačke. Poput ljudi, mačke mogu da budu netolerantne na laktozu i ne bi trebalo da je konzumiraju kada porastu. Iako mace obično uživaju u mleku, može doći do povraćanja, dijareje i bolova u stomaku.

6. Suši Ukoliko ste ljubitelj ovog japanskog specijaliteta, najbolje je da ne delite hranu sa svojom mačkom. Konzumiranje sirove ribe može izazvati deficit tiamina, što može dovesti do problema sa stomakom, napada, pa čak i smrti.

(Dnevno.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track