Ako vam se dopada Mona Liza, ova vest će vas oduševiti!
Foto: AP

ZAISTA ĆE VAS PRATITI POGLEDOM!

Ako vam se dopada Mona Liza, ova vest će vas oduševiti!

Pop kultura -
Mnogi koji su videli jednu od najpoznatijih slika u istoriji umetnosti kažu da su imali osećaj da ih Đokonda prati pogledom i da se u jednom trenutku smeši, a u drugom mršti. Sada konačno svi mogu da vide njenu mimiku.

Dok je slikao Mona Lizu, Leonardo da Vinči pokušao je da joj udahne život i uspeo u tome. Međutim, današnji umetnici pokušavaju da njegovu zamisao pomere korak napred.Danas, zahvljajući tehnologiji, u prilici smo da vidimo Mona Lizu kakvu do sada nismo videli. Interaktivna verzija Da Vinčijeve slike omogućava Mona Lizi da okreće glavu, pući usne, diše i mršti se. Projekat „Živa Mona Liza“, kako ga nazivaju u Francuskoj, koristeći veštačku inteligenciju transformiše boje sa slike u pravo, živo, pokretno umetničko delo. Cilj ovog projekta jeste da vidimo Đokondu upravo onako kako ju je video Leonardo da Vinči u trenutku kada je slikao njen portret. Interaktivna slika uz pomoć senzora prati pokrete u prostoriji i u skladu s njima reaguje i menja raspoloženja. Za razliku od originala koji je izložen u Luvru, digitalizovanu verziju Mona Lize će svaki ljubitelj umetnosti moći da ponese sa sobom. Tim koji stoji iza ovog projekta, a čini ga 40 tehničara i umetnika, planira da proizvede digitalizovanu verziju Mona Lize u raznim veličinama i oblicima, pa čak i u formatu priveska za ključeve.Idejni tvorac projekta Floran Aziosmanof smatra da će na ovaj način i Mona Liza moći da prati promene u svojoj okolini.„Sam Leonardo je želeo da ona izgleda živo, a mi smo njegovu nameru pomerili korak unapred. Ovo je primarno umetnički projekat, čiji je cilj da svakom omogući da u svom vlasništvu ima remek-delo.“ Stručni tim će raditi i na tome da karakter Mona Lize evoluira, da se menja i napreduje. Pitanje da li je digitalizovana umetnost korak unapred ili unazad, kao i da li interaktivna Mona Liza usavršava i remeti Da Vinčijevu zamisao ostaje otvoreno i podložno subjektivnom mišljenju.Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.

NATIONAL GEOGRAPHIC Gde je zaista kršten Isus Hrist? Zašto starimo? Možemo li to da sprečimo? Neobične navike nekih od najvećih mislilaca Koliko se promenio izgled dnevnih soba tokom godina? (VIDEO) MAPA: Šta ljudi u Evropi traže da kupe?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track