Najnovije vesti

(VIDEO) ŠEFE, KOJI TI JE VRAG: Duško Dugouško slavi 75. rođendan

Crtaći koje obožavamo

(VIDEO) ŠEFE, KOJI TI JE VRAG: Duško Dugouško slavi 75. rođendan

Pop kultura
Nema čoveka na planeti koji nije odgledao barem jednu avanturu najpoznatijeg zeca na svetu

Čuveni zec Duško Dugouško potiče iz Studija Vorner Bros, gde su ga izmislili legende Ben Hardavej, Teks Ejveri i Čak Džons. Prema "vlastitoj" biografiji rođen je 27. jula 1940. u Njujorku.  Prvi put se pojavio 30. aprila 1938. u filmu "Porky's Hare Hunt", ali tek u "Divljem zecu" (A Wild Hare) iz 1940. postaje figura koju danas poznajemo.

Merrie Melodies - A Wild Hare (1940) by Cartoonzof2006

U tom filmu je po prvi put izvirio iz rupe i izgovorio svoju čuvenu rečenicu "Šefe, koji ti je vrag?" koja će od njega napraviti jednog od najslavnijih animiranih likova svih vremena. U engleskoj verziji glas mu je pozajmljivao Mel Blank, dok je u srpskoj to činio jedan od naših najvećih komičara, Nikola Simić.

"Interesantno je da je pre mene Duška sinhronizovao Mića Tatić. Kada je došao red na mene, nije mi bilo svejedno. No, čim sam 'skinuo' Duškov originalni, unjkav glas, sve je teklo kao podmazano! Kasnije sam negde pročitao da je prvi sinhronizator Duška Dugouška bio iz Bronksa i da mu je zato glas bio tako nazalan", izjavio je jednom prilikom Simić.

Zanimljivo je podsetiti da je film "Divlji zec" bio nominovan čak i za nagradu Oskar. Osim Duška Dugouška u tom filmu se pojavljuje i lovac Elmer Fud, koji neuspešno pokušava da ubije zeca sačmaricom.

(Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...